Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Više od trideset tisuća mladih na susretu u Zadru

Autor: Marija Ćurko

04.03.2010. 23:00
Više od trideset tisuća mladih na susretu u Zadru

Foto: Tomislav JERAK



Jučer je u dvorani zadarskog Nadbiskupskog ordinarijata održana konferencija za medije o Susretu hrvatske katoličke mladeži koji će se u Zadru održati 8. i 9. svibnja. Na konferenciji je predstavljena himna susreta “Da radost bude potpuna”. Himnu će na SHKM-a otpjevati Nadbiskupijski zbor mladih “Sv. Krševan” uz solistice i klapu Kontrada.
Na konferenciji su sudjelovali organizacijski koordinator SHKM-a don Zdenko Dundović, koji je autor stihova himne “Da radost bude potpuna”, skladatelj i aranžer himne susreta Tomislav Pehar, Dragan Klanac, predsjednik klape Kontrada, njezin član Denis Juričić te solistica Martina Grginović iz Sukošana.
– U našem natječaju za himnu SHKM-a, raspisanom prije skoro godine dana, izričito smo tražili da pjesma prati logo i geslo susreta “Da vaša radost bude potpuna” koje je uzeto iz Ivanovog evanđelja. Dobili smo desetak radova, a odlučili smo se da napišemo pjesmu koja bi tekstom što bliža onome što smo u katehezama i u priručniku na neki način osmišljavali. Smisao ove himne nije samo da se pjeva i da bude zanimljiva, nego da prati poruku i cjelokupni sadržaj susreta. Svrha susreta je produbljivanje vjere u hrvatskoj katoličkoj mladeži da se nakon njega u njima pojave neka pitanja kako bi vidjeli što mogu napraviti unutar Crkve, ali i u društvu u kojem žive. Dakle, važno je da iz SHKM-a ostanu neki plodovi, kazao je don Zdenko Dundović.     
– Himna susreta je u jednom mladenačkom izričaju, rekao bih, bliža rokerskom stilu. Tako su na neki način zahtijevali i tražili mladi, što je nekako najbliže njihovom životu i razmišljanju. Malo je bilo neuobičajeno pjesmu skladati na tekst koji je prepun tolike simbolike i dijelova. No, kasnije su se i tekst i glazba stopile u zajedničku cjelinu. Naš cilj je da do početka četvrtog mjeseca uspijemo prezentirati našu čitavu autorsku misu. Nadbiskupijski zbor “Sv. Krševan” će imati mogućnost prezentirati sa svojom autorskom misom na susretu kojeg toliko željno iščekujemo početkom svibnja kada će se okupiti velik broj mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i čitavog svijeta. Očekujemo preko 30.000 mladih da se uistinu taj dan zajednički “stopimo” u jedno zajedništvo i zajedničko druženje s ciljem pjevanja i molitve, naveo je maestro Tomislav Pehar.
– U mjesecu studenom 2008. godine započeli smo djelovati s ciljem pripremanja susreta mladeži. Zbor okuplja srednjoškolce, studente, a i one koji su zaposleni. Zbor ima preko sedamdeset mladih, istaknuo je skladatelj himne susreta.
Prijave za SHKM-a traju do 15. travnja, kada će se znati broj mladih koji dolaze iz različitih biskupija i inozemstva.


 MOLITVENA PRIPREMA


Don Zdenko Dundović govorio je i o molitvenoj pripremi za susret mladeži koja uključuje poziv kontemplativnim samostanima.
– Na početku priprema SHKM-a smo pokrenuli molitveni lanac krunice. Nadalje, htjeli smo još više molitveno poduprijeti susret, dakle, naglasiti duhovnu dimenziju onoga što se čini, a što je u ovo naše vrijeme vrlo potrebno tako da će se u crkvi Sv. Marije u Zadru od 8. do 27. ožujka održavati svakodnevno euharistijsko klanjanje, od 9 do 16 sati. Molit će se na nakanu Susreta hrvatske katoličke mladeži, zaključio je organizacijski koordinator istaknuvši važnost molitve kako bi susret bio plodonosan za mlade.
– Susret želi biti poticaj da mijenjaju svoj život i da ga prilagođavaju evanđeoskim vrednotama. To je cilj onoga što činimo u svakodnevnom pastoralu i što nam je nakana, dakle, evangelizirati mlade ljude i senzibilizirati njihov trud oko vrednota koje kao kršćani trebaju zastupati kako bi to bilo vidljivo. Mladi trebaju donositi duhovne plodove o kojima Krist govori u evanđelju o trsu i lozi, poručio je don Zdenko Dundović.