Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Banović: Rođendanske želje Hajduka ostat će samo – želje

04.03.2011. 23:00
Banović: Rođendanske želje Hajduka ostat će samo – želje


Očekujem da ćemo više paziti na obranu i igrati na kontre. Mislim da na taj način imamo više šansi – kaže Igor Banović


Hajduk na Stanovima. Uz gostovanje Dinama jedna je to od dvije utakmice u sezoni koja izaziva posebnu pažnju gledatelja. Nažalost, utakmice s Hajdukom i Dinamom jedine su u kojima Zadar može računati na koliko-toliko zadovoljavajući posjet. Nije tako samo u Zadru, svi ostali hrvatski prvoligaši imaju isti problem.
Dakle, što Zadar očekuje od današnjeg (15 sati) dalmatinskog derbija protiv Hajduka?
– Najprije dobru igru, a s njom će doći i dobar rezultat – u jednoj rečenici najavio je Igor Banović, zadarski veznjak, utakmicu sa 100-godišnjakom s Poljuda. No, Zadar ne želi biti samo statist u slavljeničkoj godini za Splićane. Hajduk, istina, na Stanovima neće puhati rođendanske svjećice, ali, kaže Banović, ni rođendanske želje neće im se ostvariti.
– Sigurno je da Hajduk dolazi po tri boda, ali jednako tako sigurno da i mi imamo svoju računicu. Ove sezone smo konačno kod kuće počeli igrati onako kako se od nas i očekuje i Hajduku sigurno neće biti lako.
Na Poljudu se posljednjih dana i mjeseci slavi, prosvjeduje i još se štošta događa oko majstora s mora. Može li Zadar iskoristiti svojevrsni vakuum nastao oko splitske momčadi.
– Ne vjerujem da će događaji oko kluba imati utjecaj na igru jer kada lopta krene sa središta igrališta sve se zaboravlja.
Početak može odlučiti
Brojni navijači Hajduka svom klubu mnogo su puta bili prevaga koja im je donijela pobjedu. Međutim, ne krene li “bilima” kako treba Torcida se brzo pretvori u uteg za svoju momčad.
– Zato je i važno izdržati prvih 20-ak minuta i ne dopustiti Hajdukom da nas u tom razdoblju uspije pritisnuti na našu polovicu. Prijašnjih se godina pokazalo da je Hajduk najopasniji ako rano zabije gol. Ako se to ne dogodi kako utakmica ide kraju povećavaju se šanse protivničke momčadi jer raste nervoza igrača Hajduka i njihovih navijača. To se vidjelo i u prošlom kolu kada je na Poljudu gostovao Inter.
Sigurno će na utakmicu doći dosta navijača Hajduka koji će od svoje momčadi očekivati da što prije zabije gol. Ako se to ne dogodi splitski bi se navijači mogli okrenuti i podršku pružiti – Zadranima.
– Ne znam koliko je takvo što realno očekivati, ali za nas je ovo uvijek neobična utakmica budući da dosta ljudi na našem stadionu navija za protivnika s kojim igramo. No, to nije prvi put i Zadar je i u takvom ambijentu znao pobijediti Hajduk.
U Vinkovcima je u utorak momčad sa Stanovima stigla do vrijednog boda.
– Protiv Cibalije nismo igrali zatvoreno, kako se to možda moglo zaključiti iz nekih izvještaja s te utakmice. Igrali smo pametno, u skladu s mogućnostima nas koji smo bili na travnjaku. Šteta je što još uvijek nemamo Terkeša jer s njim u momčadi naš napad ima drugu dimenziju.
Igra na kontre
Sve upućuje na to da bi dvoboj Zadra i Hajduka mogao otići na stranu one momčadi koja bude manje griješila. Varijanta primiti gol manje čini se Zadru prihvatljivijom od one zabiti gol više.
– U konačnici je svejedno jer obje opcije donose pobjedu. Nije realno očekivati da ćemo se nadigravati s Hajdukom. To ne bi bio dobar izbor, premda se nikad ne zna u kojem će smjeru utakmica otići. Očekujem da ćemo više paziti na obranu i igrati na kontre. Mislim da na taj način imamo više šansi.
Banovića je Dalibor Zebić sa zadnjeg veznog pomaknuo bliže jedinom napadaču Santiniju.
– Ta mi pozicija možda i malo više odgovara, iako još uvijek više gledam kako reagirati u obrambenom negoli napadačkom dijelu. S obzirom na njegove golove i asistencije Antonio Mršić više ide naprijed dok ja nastojim pomoći momčadi u zaustavljanju protivničkih napada.
Konačno, prognoza utakmice?
– Želimo sva tri boda.
 


Zebić: Po bod ili sva tri




Trener Zadra Dalibor Zebić u dobrom raspoloženju dočekuje dvoboj s Hajdukom.
– Što se tiče motivacije ovo je laka utakmica. Nikada nije problem motivirati momčad kada igraš protiv Hajduka. Uz to igrači su svjesni da će i tribine biti dobro ispunjene što je svakom igraču dodatni motiv. Utakmica sama po sebi sigurno neće biti lagana jer igramo protiv suparnika koji je kvalitetan i svakako papirnati favorit.
Bez obzira na to Zadrov strateg smatra da njegova momčad ima velike šanse ostvariti pozitivan rezultat.
– Kada lopta krene s centra onda prestaje biti važno tko je favorit. Mi u ovu utakmicu ulazimo s ciljem da osvojimo bod, ili sva tri. Naravno, nećemo igrati na remi i prakticirati nekakav bunker jer tako ne znamo igrati na svom travnjaku. Uostalom, igrati na bod obično se razbije o glavu.
Obje su momčadi na početku proljetnog dijela prvenstva osvojile po bod, ali Zadru je to bio uspjeh u Vinkovcima, a Hajduku neuspjeh protiv Intera na Poljudu.
– Nas je bod u Vinkovcima dodatno napunio samopouzdanjem, dok su Splićani prilično nervozni nakon remija s Interom. Mlada su momčad koja se još uvijek traži i smatram da imamo realne šanse danas osvojiti bod, pa čak i sva tri. Moramo odigrati pametno i bez srljanja jer i oni vole igrati na Stanovima i sigurno bi znali kazniti svaku našu grešku. Očekujem od svojih igrača, borbenu, pravu mušku utakmicu u kojoj ni trenutka ne smijemo gubiti koncentraciju. To je recept za uspjeh – kazao je Zebić.
Vjerojatni sastav: Ježina – Skočibušić, Puljić, Glumac – J. Bilaver, Pezo, Jerbić, Banović, Vasilj, Mršić – Santini.
D. BAJKOVIĆ


 


Očekuje se pun stadion


Ulaznice za današnju utakmicu Zadra i Hajduka prodaju se po 30 kuna, a osim na stadionu, gdje će se prodavati danas od 10 sati, mogu se kupiti i u Caffe baru Novi caffe (Kolona). Mladen Baždarić, tajnik, kaže da je potražnja ulaznica uobičajena kada je riječ o gostovanju Hajduka i Dinama.
– Očekujemo da će sve tri tisuće ulaznica biti prodane – poručio je Baždarić. Iskustva iz prijašnjih godina govore da je ulaznice bolje kupiti što ranije jer se pred početak utakmice često stvore velike gužve na prodajnim mjestima na stadionu. S obzirom da navijače Zadra i Hajduka ne treba razdvajati na tribinama teško je procijeniti koliko navijača splitskog kluba doći na utakmicu. Ulazi na Stanove bit će otvoreni od 13 sati, a preporučuje se i parkiranje vozila dalje od stadiona da bi se izbjegle gužve.
Š. Ć.