Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Smanjit će se gužva u bolnici

04.03.2011. 23:00
Smanjit će se  gužva u bolnici


Pacijenti će kod svojih liječnika vaditi krv, nakon čega će uzorak slati u laboratorij, a uputnicu elektroničkim putem. Kad nalaz bude gotov, laboratorij će ga isto elektroničkim putem vratiti liječniku koji će ga moći odmah vidjeti i pohraniti u elektronsku povijest bolesti


Najave Ministarstva zdravstva da će se od 1. lipnja uzorci krvi uzimati u ordinacijama obiteljske medicine, u Zadru je dočekana bez većih reakcija.
 – U Zadru vađenje krvi u ordinacijama obiteljske medicine neće biti problem jer u većini ordinacija pacijenti već duže vrijeme mogu izvaditi krv. Najčešće se radi prema modelu da pacijenti dođu od 7 do 8 sati, kad im liječnik radi u jutarnjoj smjeni, i onda im sestra izvadi krv. Uzorak se potom šalje u laboratorij, a uputnica se šalje elektronički, rekao je Damir Biloglav, predsjednik udruge Udruge liječnika privatnih poslodavaca u ugovornom odnosu.
Biloglav je dodao da struka ima primjedbu da bi se nalazi uzeti u ordinacijama prilikom transporta mogli promijeniti zbog promjene u temperaturi.
 – Imamo mnogo različitih situacija i mislim da bi trebali uvažiti primjedbe s terena i biti spremni na sve probleme koji se susreću. U ordinacijama se uglavnom vadi krv za primarni laboratorij, a za ostale pretrage potrebno je da osiguranici imaju dopunsko osiguranje. Ipak, mi ne možemo vaditi krv koja ide za Odjel transfuziologije, pa će ti pacijenti i dalje morati tamo ići, rekao je Biloglav.
Neven Birkić, zamjenik ravnatelja Opće bolnice u Zadru, slaže se da vađenje krvi u ordinacijama obiteljske medicine neće biti novitet u Zadru jer brojne ordinacije imaju taj sistem već duže vrijeme.
 – Pacijenti će kod svojih liječnika vaditi krv, nakon čega će uzorak slati u laboratorij, a uputnicu elektroničkim putem. Kad nalaz bude gotov laboratorij će ga isto elektroničkim putem vratiti liječniku koji će ga moći odmah vidjeti i pohraniti u elektroničku povijest bolesti. Ovakvim načinom rada pacijenti više neće morati dolaziti u laboratorij i imat ćemo manju gužvu, rekao je Birkić i dodao da će pacijenti koji će morati raditi specijalističke pretrage ili pretrage za Odjel transfuziologije ipak morati doći u bolnicu da im se uzme nalaz krvi.