Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Od Save do Crnog mora i druge zgode

04.03.2012. 23:00
Od Save do Crnog mora i druge zgode


Hrvoje Ivančić predstavio je u petak u zadarskom Arsenalu svoju knjigu “Dunavski blues”. Diplomirani profesor povijesti, fotoreporter, a sada i putopisac u knjizi je opisao svoju avanturu, dvomjesečni put preko Save do Crnog mora na koji je krenuo s prijateljem Titom Trojakom u pokrpanom žutom gumenom čamcu. Dvojica dječaka ostvarila su tako svoj dječački san, a Ivančić ga je ispričao kao priču o tom snu, ali i ljudima uz rijeku koje su tijekom svog puta susretali.
– Putovanje je ostvareno prije pet godina i bilo je to uistinu ostvarenje sna jer svaki klinac koji živi uz Savu ili Dunav poželi barem jednom zaploviti tom rijekom, ali samo rijetki kad odrastu odluče taj san i ostvariti, rekao je Ivančić u razgovoru s Lucijom Dovranić koja je vodila zadarsko predstavljanje. Inače Ivančić je Zadranima poznat i od prije i to po izložbi fotografija s puta iz Afrike te po predstavljanju dokumentarno-edukativnog filma i putopisnog predavanja održanog tijekom prezentacije.
Ivančić je, čini se, putnik u svakom smislu te riječi. Staviti ruksak na leđa, fotoaparat u ruke i otići na put s tek nešto malo love u džepu njegov je najveći užitak, no ovo putovanje ipak je bilo nešto posebnije. Tijekom promocije knjige Ivančić se prisjetio trenutka u kojem je odluka „pala”.
– Bilo je to u studentskim danima, uz litru vina visjeli smo na nasipu uz Savu i maštali kako ćemo se spustiti. U početku je to trebala biti splav, ali kako nismo uspjeli skupiti dovoljno novca bio je to najjeftiniji čamac u Plavom oglasniku. Čim je došlo ljeto bacili smo ga u Savu i za dva mjeseca bili smo u Crnom moru, a između toga dogodila se ova knjiga, ispričao je pisac.
Ivančić se tijekom predstavljanja prisjetio opasnih, ali i smiješnih zgoda koje su njega i prijatelja zadesile na putu, te je predstavio neke od likova koje su uz rijeku susretali, a o kojima, kako je sam pisac kazao, ova knjiga ponajviše i govori.
O tome što se događalo od Crnog mora do Save, odnosno Zagreba, do kojeg su se Tito i pisac vraćali autostopom Ivančić možda opiše u još jednoj zanimljivoj knjizi.