Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Nauta Lamjana pokrenula poslove i izlazi iz stečaja

04.03.2014. 23:00
Nauta Lamjana pokrenula poslove i izlazi iz stečaja


U nizu loših priča u kojima se spominju stečajevi i gubici radnih mjesta, s otoka Ugljana, iz remontnog brodogradilišta u stečaju Nauta Lamjana, stižu dobre vijesti. Svi radnici koji su ostali bez posla kad se ta tvrtka našla u financijskim problemima, vraćeni su na posao i rade punim kapacitetom. Štoviše, svoje su redove ojačali s deset kooperanata.
– Jučer, 3. ožujka, na posao smo vratili i preostalih deset radnika koji su još bili na Zavodu za zapošljavanje, tako da ih sada u remontnom brodogradilištu radi ukupno 41. Osim njih, zaposlili smo i desetak kooperanata na poslovima za koje mi nemamo svoje stručne ljude. Oni rade na poslovima antikorozivne zaštite, pjeskarenja, varenja, a zaposlili smo i dva brodomontera za radove u čeliku – pohvalio se Ivo Baljkas, zamjenik stečajnog upravitelja Ivana Rude, zadužen za izvršno-operativne poslove, odnosno za proizvodnju organizaciju novih poslova.
Baljkas se pohvalio kako je trenutačno u remontnom brodogradilištu četrdesetak brodova, mahom onih turističkih na kojima radnici privode kraju poslove oko pripreme za sezonu, ali i nekoliko ribarskih.
– Ono čime se možemo pohvaliti i na što možemo biti ponosni jesu poslovi na drvenim brodovima za koje smo angažirani. Trenutno ih je u našem brodogradilištu desetak, a do sada su takvi brodovi na remont odvoženi u Betinu. Upravo zbog poslova na tim drvenim brodovima zaposlili smo i nekoliko kooperanata za poslove kalafatavanja – kaže Baljkas, pojašnjavajući kako je riječ o starom zanatu koji pomalo izumire. A da se to ne bi dogodilo, napomenuo je kako se uz “stare” majstore obučava i nekoliko mladih, novih. Sve je to, kaže Baljkas, važno za budućnost ove tvrtke i njezin opstanak na zahtjevnom i nemilosrdnom tržištu.