Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Olujno jugo na Pašman donijelo 1600 škrapera (FOTOGALERIJA)

04.03.2017. 23:00
Olujno  jugo na Pašman donijelo 1600 škrapera (FOTOGALERIJA)


Bilo je dobro promočenih škrapera, neke su mokre do kože HGSS-ovci vraćali u Tkon i odmah se vraćali druge koji su uganuli gležnjeve ili ozlijedili neke od ekstremiteta. Većina ističe da su staze bile zahtjevnije, a kontrolne točke na njima na puno zahtjevnijim lokalitetima od prijašnjih godina. Ipak, ističu, to ih neće spriječiti da i dogodine dođu
Dvanaesti po redu Škraping okupio je 1.600 natjecatelja iz više  europskih zemalja, uz više stotina rekreativaca koji su hodali do središta  Tkona. Trajekti iz Biograda u nekoliko su navrata u petak navečer i subotu ujutro prevozili dobro raspoložene škrapere na Pašman, u Tkon, iz kojeg su mnogi od njih u proteklih dvanaest godina i više puta kretali na  otočku treking avanturu. Autobus je, kao i ranijih godina, desetke škrapera dovezao iz Zagreba, a mnogi su osobnim ili javnim prijevozom na  Pašman došli već u petak popodne, kada je započeo njihov produženi vikend na otoku.
Pobjednik 12. međunarodne trekking utrke Škraping u kategoriji Marathon Trail (45 km) je Daniel Krstulović Opara, član Hrvatskog planinarskog društva Mosor iz Splita, u kategoriji Challenger (25 km)  Josip Barić  iz Bocanjevaca,  a u  kategoriji Active (12 km) Marko Vrbanec iz Zagorje  adventure teama. U ženskoj konkurenciji  u kategoriji Marathon Trail  prva je stigla Sanja Mladenović, u kategoriji Challenger Tamara Ravnak iz  ŠD Maksim, te u kategoriji Active Jana Budinšćak iz Jastreb Extremea,  dojavila je jučer nakon održane utrke Jelena Ugrinić, voditeljica sportskog dijela Škrapinga.
 Olujno jugo je ono što je zasigurno obilježilo ovogodišnju utrku. Već  na prvim jutarnjim trajektima vidjelo se da se vjetar diže i bilo je pitanje  u kakvim će natjecatelji uvjetima zateći donju obalu Pašmana. I kao što  se očekivalo, vjetar je jačao, a more je divljalo svo vrijeme u kojem su  škraperi sve tri kategorije onuda prolazili. Bilo je tako dobro promočenih  škrapera, neke su mokre do kože HGSS-ovci vraćali u Tkon i odmah se  vraćali po druge koji su uganuli gležnjeve ili ozlijedili neke od ekstremiteta.
– To tako i mora biti. Staze nisu uvijek iste, uvjeti su nekad teži, ali prirodu ne možemo kontrolirati. Ne bi bilo zanimljivo ni da je lako ni da je  svake godine isto, kaže sportski direktor Škrapinga Stipe Božić, a s njime  bi se, makar u ovom dijelu s “lakoćom” složio veći dio onih koji su ranije  makar jednom bili na Škrapingu.
Većina ističe da su staze bile zahtjevnije, a kontrolne točke na njima na  puno zahtjevnijim lokalitetima od prijašnjih godina. Ipak, ističu, to ih  neće spriječiti da i dogodine dođu.
– Godinama smo željeli doći na Škraping, i svaki put bismo se kasno  sjetili prijava. Zadnje dvije godine išli smo na najlakšu kategoriju, a ove  godine odlučili smo se za Challenger od 25 kilometara i zasad nam dobro ide, kazala su nam dva Zagrepčanina.
Sve je počelo u ranim jutarnjim satima kada su natjecatelji nakon prijave u restoranu Sovinje dobili majicu i kartu otoka s ucrtanim kontrolnim točkama koje moraju proći u što kraćem vremenu. Prilikom utrke  natjecatelji prolaze zadanim kontrolnim točkama pored atraktivnih lokaliteta otoka, a organizatori se trude da svake godine staze budu drugačije i atraktivne. Na taj je način Škraping, osim sportskog, poprimio i  turistički karakter. Škraping je tradicionalno najveća utrka Treking lige  koja broji 13 utrka na području cijele Hrvatske. Utrka je podijeljena u tri  kategorije: Ultra od cca 47 kilometara, Challenger od 25 i Active od 12 kilometara.
Jučer ujutro prije starta Šime Strikoman snimio je i milenijsku fotografiju uz pomoć škrapera, a  danas snima milenijsku fotografiju za dječji  Škrapić. Pred sam polazak u utrku zadarska Insanity ekipa sa škraperima  je odradila trening zagrijavanja.
U sklopu Škrapinga održava se i 8. Sajam otočnih proizvoda na kojem  nastupa 40 izlagača nositelja oznake HOP koji dolaze s gotovo svih jadranskih otoka, a u cilju poticaja razvoja otočne proizvodnje i očuvanja  autohtonih izvornih proizvoda s otoka.
Nagrade pobjednicima uručila je državna tajnica središnjeg ureda za  sport Janica Kostelić uz sportskog direktora utrke Stipu Božića. Zabava  se uz nastup grupe Zaratino i DJ-a nastavila do ranih jutarnjih sati.


Janica Kostelić: Ivica i ja smo Škraping zvali ‘kozarenje’


Kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića, Škraping je posjetila državna tajnica  za sport Janica Kostelić. Istaknula je kako ju osobito veseli što se natjecanja i manifestacije poput Škrapinga održavaju na otocima kad inače nema puno zbivanja, a  još više da ljudi imaju potrebu za kretanjem i tjelesnom aktivnošću, te da će ih ona  kao bivša sportašica, a sada državna tajnica za sport uvijek podupirati.
– Škraping, hodanje i trčanje po oštrom morskom kamenju i škrapama moj brat  (skijaš Ivica Kostelić) i ja uvijek smo prakticirali kad smo trenirali na otoku Mljetu.  Mi smo to zvali ‘kozarenje’, zato što smo gledali koze kako spretno skaču po tim stijenama. To je uvijek bio jedan od mojih najdražih hobija ljeti, jer na stijenama se  uvijek nešto događa, zabavno je, moraš biti pažljiv i koncentriran, poručila je. (A.  LUIĆ)