Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Zahtjev za mirovinu podnio 21 zadarski policajac

06.03.2018. 13:20
Zahtjev za mirovinu podnio 21 zadarski policajac


Čak 21 zadarski policajac podnio je zahtjev za mirovinom u prosincu prošle godine, no većina njih do danas nije dobila odgovor jer je Ministarstvo unutarnjih poslova u tri mjeseca razriješilo tek devet zahtjeva. Iako sindikati upozoravaju kako šutnja Ministarstva kod policijskih službenika izaziva nesigurnost i neizvjesnost, nadležni se svejedno mjesecima oglušuju.
Naime, prema informacijama iz Nezavisnog sindikata djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova saznajemo kako su ministru Davoru Božinoviću prije puna dva mjeseca poslali dopis kojim MUP požuruju da riješi zahtjeve policajaca. Dopis je poslao predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a, Zdravko Lončar, još 5. siječnja ove godine. No, problem većeg broja policajaca još uvijek nije riješen, a među njima ima i onih koji su tijekom izvršavanja dužnosti stekli invaliditet. Naime, među djelatnicima Policijske uprave zadarske, koji su podnijeli zahtjev za mirovinom, čak su petorica onih koji su ranjeni na poslu.


Devet riješenih zahtjeva
Tragom ove informacije i dopisa Nezavisnog sindikata ministru Božinoviću obratili smo se PU zadarskoj, MUP-u i podružnici Sindikata u Zadru. Šutnja svih njih kazuje kako je u pitanju "vruć krumpir" kojega nadležni ne mogu ili ne žele riješiti, vjerojatno zato što velik broj policajaca želi u mirovinu, a istodobno je sve manji interes za radom u policiji. Mediji su još krajem prošle godine izvijestili kako je Program koji je u policijskoj akademiji trebao započeti u rujnu, odgođen je za listopad jer MUP nije na vrijeme uspio prikupiti potreban broj od 400 polaznika, koliko su ih tražili u ožujku.
O zanimanju za policijskom profesijom možda najbolje kazuje podatak da se 2013. godine u Policijsku akademiju prijavilo gotovo 8000 kandidata, a prošle je godine ta brojka pala na 1800 njih. Nije stoga čudno da MUP već mjesecima ne odgovara na zahtjeve zadarskih policajaca, jednako kao što ni mi, nakon upita i više poziva, danima nismo dobili odgovor, koji je ipak stigao jučer.
– Ministarstvo unutarnjih poslova zaprimilo je 21 zahtjev policijskih službenika Policijske uprave zadarske za prestanak službe radi ostvarivanja prava na mirovinu, sukladno članku 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba (Narodne novine, broj: 128/99, 129/00, 16/01, 22/02, 41/08, 97/12 i 118/12). Ministar unutarnjih poslova donio je s danom 1. ožujka 2018. godine rješenja o prestanku službe radi ostvarivanja prava na mirovinu za devet policijskih službenika iz Policijske uprave zadarske, sukladno njihovima zahtjevima. Preostalih 12 zahtjeva policijskih službenika još uvijek su u postupku razmatranja, stoji u odgovoru MUP-a.


Tabu tema
Obratili smo i podružnici Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a u Zadru, Zoranu Mičiću, no iako zastupa policajce, o problemu svojih kolega koji su podnijeli zahtjev za mirovinom nije htio govoriti. Glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan, pak, uputio nas je na MUP, a iz MUP-a tek jučer odgovor iz kojeg je razvidno da je za dio policajaca problem riješen tek prije par dana, dok je veći broj njih još uvijek na čekanju.
U sindikalnom dopisu ministru Božinoviću, kojeg su nam poslali iz zadarske podružnice, navodi se kako je 1. siječnja ove godine na snagu stupio članak 21. Zakona o policiji "koji određuje da policijskom službeniku kojem prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, sukladno posebnom propisu prestaje državna služba radi stjecanja prava na starosnu i prijevremenu mirovinu pripada pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđenoj od strane Državnog zavoda za statistiku, za razdoblje siječanj-kolovoz prethodne godine, uvećane 12, 10 odnosno 6 puta":
– Nakon navedenog datuma zaprimljen je veći broj zahtjeva za odlazak u starosnu mirovinu prema članku 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Kako policijski službenici koji su zahtjeve za mirovinu podnijeli tijekom prošle godine još uvijek nisu zaprimili odgovore niti znaju kada će iste zaprimiti, ovim putem molimo da se s predmetnim zahtjevima žurno postupa, kako ne bi bilo neizvjesnosti glede vremena odlaska u mirovinu. S tim u cilju predlažemo da ministar donese i javno objavi pravila kojima će se na transparentan način odrediti vremenski i vrijednosni kriteriji za postupanje s predmetnim zahtjevima, a temeljem kojih će koristiti svoju diskrecijsku ovlast iz posebnog propisa sukladno podnesenom zahtjevu policijskog službenika, sve u skladu s materijalnim mogućnostima Ministarstva – navodi se u dopisu ministru MUP-a.




Plaće ispod prosjeka
I dok su za devetero sretnika zahtjevi riješeni, ostalim djelatnicima PU zadarske ostaje čekati odgovor Ministarstva koje očito nema rješenja za sve veći broj zahtjeva za umirovljenjem, budući da ta brojka ne korespondira s onom zainteresiranih za rad u policiji. Tu očito ne pomaže ni činjenica da policajci imaju beneficirani radni staž, te da čak policajci sudionici Domovinskog rata za svaku godinu na ratištu dobivaju dodatnu godinu staža. Ovaj opasan posao očito više ne privlači ni s ovakvim beneficijama jer su plaće policajaca i dalje – ispod hrvatskog prosjeka!