Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatski virtualni euroskeptici – malobrojni

Autor: Ivan Stagličić

04.04.2010. 22:00
Hrvatski virtualni euroskeptici – malobrojni


Premda većina istraživanja javnog mišljenja već godinama pokazuju kako je Hrvatska daleko od neke apsolutne potpore ulasku u Europsku uniju, u javnom se prostoru to teško dade osjetiti. Pa ipak, jedan od u zadnje vrijeme najpouzdanijih barometara raspoloženja Hrvata, Facebook, ne pokazuje preveliko protivljenje ulasku u EU, što ne znači da takvih stranica nema; ima ih ali s manjom potporom nego bi se očekivalo.
Najveći broj pristaša, oko 1060, okupila je “Volim Hrvatsku, a ne Europsku uniju”. Kao član se pojavljuje i Mate Bulić ili je teško sa sigurnošću reći je li doista riječ o popularnom pjevaču ili nekom njegovom obožavatelju. U informaciji o ovoj skupini se navodi: “Želio bih od toga napraviti nepolitički pokret na razini Hrvatske jer me provocira to koliko nam gluposti HTV servira kada se radi o ulasku Hrvatske u EU i zato što daju prostora ljudima koji obećavaju stvari koje nisu realne, objašnjava Capar. Glavni razlog njegove inicijative je strah za vlastitu i budućnost svoje djece jer od EU-a, kako kaže, možemo dobiti 300 milijardi dolara, ali će to netko, i to baš naša djeca, morati vraćati.”
Skupina “Protiv EU” prikupila je nešto više od tri stotine članova, a geslo je:”Mi smo protiv toga da nam se Domovina rasproda strancima,a to se već pomalo događa. Mi smo za to da Hrvatskom vladaju Hrvati, a ne ostali narodi. A kada uđemo u EU morat ćemo slušati ostale jače i moćnije države.”
“Hrvati protiv Europske unije” je treća po veličini Facebook skupina sa sto pedeset članova na kojoj se navode mnogi citati iz javnih nastupa Davida Ickea, kao “najpoznatijeg svjetskog borca protiv NWO” te se ističe:
-Jedna osoba moze postići mnogo, ali u ovoj situaciji trebamo biti kao jedan narod, mladi, stari i oni srednjeg uzrasta i javiti Hrvatskoj vladi da smo ovdje. Oni kriminalci u Zagrebu imaju veliku moć, jer mi se ne čujemo. Kako će nas i čuti ako sjedimo doma i mislimo se koliko smo anti-EU, ali ništa nećemo napraviti oko toga pitanja. Dali mislite da bi se rat u Vietnamu prekinuo da Američki studenti nisu izašli na ulice i protestirali? Dali bi Afrički Amerikanac dobio slobodu da nisu Martin Luther King ili Malcolm X digli glas protiv vlade i inspirirali cijeli narod? 1995. MILIJUN Afričkih Amerikanaca je protestiralo u Washington-u. U kojoj poziciji bi bili katolici u Sjevernoj Irskoj da nisu Bobby Sands i Irski republikanci poduzeli štrajk gladu? Gdje je to u Hrvatskoj?
Osim ovih gore navedenih postoji još nekoliko protueuropskih stranica koje, međutim, nisu uspjele prikupiti više od pedesetak pa i manje članova. Sveukupno broj “euroskeptika” na Facebooku, koji je u političkom životu Hrvatske postao toliko važan da ga, evo, citiraju i za saborskom govornicom, nije niti tisuću. Ipak, valja uzeti u obzir i to da je ovdje riječ o stranicama koje su nastale doista neovisno kao rezultat nečijeg pojedinačnog mišljenja, a ne aktivnosti neke stranke ili njene mladeži i foruma. Osim toga, može se primijetiti kako članstvo ovih većih polagano raste.
Stranice protiv EU nisu rjetkost ni u susjednim nam zemljama, posebice u Bosni i Hercegovini, gdje se također može naći članova iz Hrvatske ali i Srbije. Od članica EU, najveći protivnici iste se nalaze u Češkoj čije su anti-EU stranice najposjećenije i najbolje održavane.