Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Popisivačica: Mislila sam da je grkokatolik i pravoslavac isto

04.04.2011. 22:00
Popisivačica: Mislila sam da je grkokatolik i pravoslavac isto


Na njihov odgovor da su pravoslavne vjeroispovijesti, ja sam upisivala grkokatolička vjera jer sam mislila da je to jedno te isto. Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti, niti promijeniti njegovu vjeru, isključivo sam to napravila iz mog uvjerenja da se radi o istoj vjeri, napisala je u svom očitovanju Jasna Babić
Popisivačica Jasna Babić iz Benkovca zacijelo će zapamtiti subotu 2. travnja 2011. kada je zbog netočnog unosa podataka u obrazac za popisivanje stanovništva, digla na noge cijelu srpsku zajednicu u Hrvatskoj. Umjesto da u rubriku vjeroispovijest upiše pravoslavac kako su joj ispitanici rekli, Jasna Babić je Vladimiru i Petru Šušku, Mladenu Ardaliću i Jovanu Graovcu iz Smilčića upisala pojam grkokatolik.
– Bilo mi je malo čudno zašto ona u rubriku nije napisala pravoslavac kako sam joj rekao. Prvo nisam odmah reagirao, ali kasnije smo zvali sve do Zagreba, pa je greška ispravljena odmah istu večer. Mislim da se radi o namjernoj grešci jer su nam rekli da se isto dogodilo u Poljicima, ali i u Rijeci. Njoj je najvjerojatnije sugerirano da tako napravi, rekao je Petar Šušak koji je jedini reagirao i cijeli slučaj prijavio, najprije lokalnom pravoslavnom svećeniku, a ovaj je uzbunio Zagreb i Milorada Pupovca, koji je isto plasirao kao glavnu vijest.
Šušak je o svemu obavijestio i benkovačkog dogradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Miloša Ćiritovića koji je pokušao smiriti situaciju.
Greška promptno ispravljena
– Po onom kako je meni prezentirano, radi se o nenamjernoj pogrešci, možda u instruktaži. No, do nas je doprijelo da se isto dogodilo i stanovitom Marinkoviću u Poljicima. Ako se pokaže da se radi o izoliranom slučaju, nema razloga za remećenje odnosa između dviju zajednica na području Benkovca. Čak sam se založio da gospođa ostane raditi na ovom poslu, ali to je u ingerenciji Državnog zavoda za statistiku.
Glavna instruktorica popisivanja stanovništva na području Benkovca i pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove i razvoj, Paulina Kulaš, rekla je da se na ovom slučaju pokazalo da sustav funkcionira.
– Gospođa Babić nije dobila otkaz jer je napravila nenamjernu pogrešku, nego zbog toga što je prekršila osnovno pravilo koje je učila na istruktaži. To pravilo kaže da u rubriku mora upisati ono što joj ispitanik kaže. Kada sam u subotu u 16.15 sati dobila poziv, odmah smo je pozvali u popisni centar, a već u 17 sati smo bili u Smilčiću. Popisivačica je pred domaćinima promijenila napisano grkokatolik u pravoslavac, a oni su prihvatili našu ispriku. U tijeku je postupak prikupljanja izjava o događanju, a na temelju činjenica, predsjednik županijskog izbornog povjerenstva župan Stipe Zrilić donijet će odluku o mjerama koje će se primijeniti u ovom slučaju, rekla je Paulina Kulaš.
Nije bilo namjere
U svom očitovanju o cijelom događaju Jasna Babić je između ostalog rekla: “Kao popisivačici na ovom popisu stanovništva dodijeljen mi je popisni krug u naselju Smilčić i u dogovoru s kontrolorom Zdenkom Martinovićem krenula sam u popisivanje i obavila popis jednog kućanstva te nastavila i popisala 7 kućanstava do trenutka kada me je nazvao moj kontrolor. U razgovoru s njim upozorena sam da sam krivo ispunjavala odgovore na pitanje koje se odnosi na vjeru kod pripadnika srpske nacionalne manjine. Naime, na njihov odgovor da su pravoslavne vjeroispovijesti, ja sam upisivala grkokatolička vjera jer sam mislila da je to jedno te isto. Nije mi bila namjera nikoga uvrijediti, niti promijeniti njegovu vjeru, isključivo sam to napravila iz mog uvjerenja da se radi o istoj vjeri. Moram napomenuti da se to dogodilo kod četiri kućanstva i čim me je kontrolor o tome obavijestio, ja sam isto ispravila. Jednako tako svi su mogli vidjeti što sam napisala i upozoriti me da sam krivo napisala. Nitko od njih to nije napravio. Štoviše, kada sam s mojim kontrolorom i instruktoricom došla u ta kućanstva ispričati se za propust i pokazati im ispravljene pogreške, na zahtjev instruktorice i napisati nove popisnice, te im predočiti što sam napisala, gospodin Petar Šušak je izjavio da je vidio što sam napisala. Na upit instruktorice zašto nije odmah reagirao i upozorio me na pogrešku, imenovani je odgovorio da je njegova pogreška što odmah nije reagirao, nego je sačekao da ja odem pa je o tome izvijestio svog svećenika koji je nekog drugog zvao i izvijestio o tome što se dogodilo. Još jednom naglašavam da se nije radilo o nikakvoj namjeri, nego o pogrešci zbog mog neznanja, odnosno neprimjenjivanja onoga što sam čula na predavanju, a to je da isključivo pišem ono što mi se kaže, a ne ono što ja o nekim stvarima mislim da jest. Zaista, nisam imala namjeru upisivati krive podatke, izjavila je popisivačica Jasna Babić, inače diplomirana komunikologinja.
Suspendiran i kontrolor
Zajedno s njom, suspendiran je i kontrolor Zdenko Martinović koji je u svom očitovanju izjavio: “O počinjenoj pogrešci izvijestila me moja instruktorica oko 16.15 sati. Odmah sam nazvao popisivačicu i pitao je koju je vjeru upisivala građanima koji su se izjasnili kao pravoslavci. Rekla mi je da im je upisivala da su grkokatolici. Iz razgovora s njom, a radi se o osobi iz mješovitog braka, koja nema nikakvih predrasuda prema pripadnicima drugih naroda i vjera, jer osobno poznajem njenu obitelj. Ja sam zaključio da je popisivačica poistovijetila pravoslavnu i grkokatoličku vjeru i da je upisivala grkokatoličku vjeru jer je mislila da je to književni ispravno. Rekao sam joj da odmah dođe u popisni centar da te podatke ispravimo. Već prije sam dogovorio sastanak sa svim popisivačima zbog pregleda popisnih materijala i s popisivačicom sam se našao u popisnom centru. Prije nego što je stigla u popisni centar popisivačica je već ispravila sporne podatke. Zajedno s njom i instruktoricom odvezao sam se u naselje popisa Smilčić, popisni krug 88 gdje smo na licu mjesta ispravili sporni podatak u svakom kućanstvu. Na taj način da je popisivačica prekrižila stare popisnice i ispravno ispunila nove. Posebno naglašavam da vjerujem da popisivačica nije imala namjeru pogrešno upisati podatak. Svim građanima smo se ispričali i svi su prihvatili ispriku.”
Petar Šušak je izjavio da je primijetio spornu pogrešku tijekom popisivanja, ali da nije dao nikakvu primjedbu.
“Naknadno je otišao do pravoslavnog svećenika, sve mu rekao, a ovaj je „nekoga zvao”. Tijekom našeg razgovora Petar Šušak je rekao da je „već razgovarao s Uzelcem i s Pupovcem”. Rekao je da mu je žao što se to sve dogodilo. Materijale popisivačice sam pregledao u popisnom centru i sjećam se da sam u jednoj popisnici vidio upisani podatak za vjeru „grkokatolik”. Nisam obratio posebnu pažnju na taj podatak jer sam pretpostavio da je podatak o vjeri popisivačica upisala na temelju izjave popisivane osobe kao što je i predviđeno metodološkim uputama. Ja ne znam što je popisana osoba izjavila popisivačici jer nisam bio s njom. Vjerovao sam da je popisana osoba grkokatoličke vjere. Napominjem da ja osobno nisam mogao znati da je taj podatak pogrešno upisan. Moj je zadatak da provjerim jesu li popisnice ispunjene sukladno Metodološkim uputama, a ne mogu nikako znati što je koja osoba izjavila popisivačima, rekao je Zdenko Martinović.
Šušku sada žao
Nakon iskaza dvoje „okrivljenih” vidljivo je da se radi o osobama, najblaže rečeno, koje imaju prilično velike rupe u općoj kulturi. Navodno se radi o doseljenici iz BiH, ali i o osobi, kaže Paulina Kulaš, koja je prošla testiranje i kao takva bila primljena kao popisivačica. Ostalo je, napose iz političkih razloga, podignuto na veću potenciju od onoga što jest, a o tome sami svjedoče Srbi prema kojima je počinjena pogreška.
– Nemamo nikakvih problema u Smilčiću. S onima kojima smo bili dobri ostali smo uvijek dobri. Surađujemo sa svima normalno, i Srbima i Hrvatima, a i mislim da se nije ništa posebno dogodilo, rekao je Petar Šušak.
Paulina Kulaš kaže da su, vidjevši razmjere koje je prouzročila greška popisivačice, neki Srbi inzistirali da se popisivačica ne udalji s posla, ali nažalost, kaže Kulaš, sustav je morao odraditi svoje.


 KUTIJA: PUPOVAC NIJE TREBAO DIZATI TOLIKU BUKU


Na slučaj „Grkokatolik” reagirao je i gradonačelnik Benkovca i saborski zastupnik Branko Kutija.
– U cijelom slučaju ne vidim potrebu dizanja buke od strane gospodina Milorada Pupovca. Naime, na počinjenu grešku popisivačice reagiralo se odmah. Izašlo se na teren i ista je ispravljena, a ispitanicima se ispričalo. Iz izjave popisivačice razvidno je da nije bilo nikakve namjere za takvim ponašanjem, pa ne vidim razlog dizanju tenzija.