Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pružili dostojan otpor Zagrebu

04.04.2011. 22:00
Pružili dostojan otpor Zagrebu


Košarkaši Borik-Puntamike izgubili su treću utakmicu u Ligi za prvaka od možda najsnažnijeg sastava u Hrvatskoj koji 35 minuta nije pronalazio način kako slomiti ambicije Plantakovih igrača. Kvaliteta igrača Mladena Erjavca ipak je bila prejaki adut za i u ovoj utakmici borbene Puntamičane.
Unatoč visokom porazu u Splitu i činjenici da nasuprot njih stoji Zagreb koji ove sezone puca i na Euroligu košarkaši Borik-Puntamike su barem od početka krenuli u svom prepoznatljivom stilu. Pešut i Škifić odmah odvode zelene na 4:0, Kasun je uzvratio svojim jedinim košem u utakmici na drugoj strani, a precizan je bio i Renfroe u sljedećem napadu nakon Petanijevog pogođenog bacanja za 5:4. Uslijedila je furiozna serija zelenih od 6:0 koju je otvorio Čakarun košem i dodatnim bacanjem preko Žorića, a Jazine je u delirij doveo u sljedećem napadu Škifić tricom za odlazak na 11:4, u šestoj minuti prve dionice. Bilo je i osam viška malo kasnije za Puntamičane nakon Jurjevićeve trice (14:6), ali tada mravi iz Trnskog ubacuju u brzinu više i primiču se laganim poenima iz polukontri, ponajviše zahvaljujući brzonogom Renfrou, do izjednačenja (14:14). Zagrebaši se nisu zasitili već su pojačali u obrani što su u posljednjih 30 sekundi prve četvrtine iskoristili za odlazak u vodstvo od pet poena. Mašić je bio precizan s trice dok je Simon ubacio iz kontre sa sirenom za 16:21. Crna serija Puntamičana nije stala ni početkom druge dionice iako je Čakarun otvorio sa skokom u napadu i košem za 18:21. Simon i Mašić su iz odličnih obrana Zagrebaša znali kazniti tricama zelene dok je Simon polaganjem potvrdio odlazak na plus 10 gostiju (19:29) u 12. minuti. Probudili su se malo zeleni nakon toga, na račun četiri poena u nizu Ružića i Škifića, no razigrani Renfroe nije dopuštao povratak domaćih košarkaša blizu egala. Njegova trica i dvica značila su odlazak na najvećih do tada plus 11 (23:34), polovicom druge četvrtine. Međutim, predaja nije dolazila u obzir pogotovo kad su u pitanju košarkaši Borik-Puntamike koji su unatoč velikom minusu pojačali borbenost na maksimum i takva igra je malo-pomalo počela donositi ploda. Ružić, pa Marić dva puta pronašli su put kroz gustu Zagrebovu obranu i doveli rezultat u neizvjesnije vode (31:34), minutu i pol prije poluvremena. Sušu gostiju uspijeva nakon dvije minute posta prekinuti Mašić za 31:36 što je i bio konačni rezultat nakon prvih 20 minuta s kojim su Puntamičani mogli biti zadovoljniji od gostiju.
Zadovoljstvo je bilo još veće nakon što je Škifić drugo poluvrijeme otvorio tricom za 34:36, no Zagrebaši su imali spreman odgovor preko Žorića i Renfroa te Simona koji je uspio preko Čakaruna zabiti tricu sa sirenom za odlazak na plus 9 (34:43). Uspjeli su Jurjević i Čakarun ponovno vratiti kakvu-takvu ravnotežu primicanjem na 38:44, no problem zelenih bila je organizacija igre te Amerikanac Renfroe koji je vješto krao lopte Pešutu i Petaniju. Jedan takav njegov bijeg doveo je Zagreb ponovno na plus 8 (38:46), polovicom treće dionice. Isti igrač neumoljiv je s trice za odlazak gostiju na 39:49 minutu kasnije. Ipak ni tada nisu zeleni dopuštali ulazak u veću dubiozu za što je zaslužan Škifić svojim individulanim akcijama za 43:49. S tim se nisu slagali Mašić i Žorić koji su brzinom vjetra uzvratili s četiri poena i ponovno je na semaforu zasvijetlilo 10 viška za Zagreb (43:53). S 9 viška (45:54) na gostujućoj strani ušlo se u posljednju četvrtinu koja je još uvijek davala neku nadu Puntamičanima da uspiju zaskočiti kvalitetnije goste. Isto odstojanje od 9 poena je ostalo vrijediti i nakon tri uvodne minute te posljednje dionice. Na obje strane strijelci su bili uspješni tek po dva puta. Škifić i Šarlija kod zelenih dok je ravnotežu na drugoj strani s četiri poena održavao Žorić. Jurjevićeva trica za 52:58 ponovno je podigla temperaturu u dvorani, no Žorić je s bacanja zaustavio možebitno približavanje domaćih košarkaša (52:60). Uslijedile su dvije minute posta na obje strane za čim su posebno mogli žaliti Puntamičani. Nekoliko grešaka, ishitrenih šuteva te dvije situacije u kojima suci nisu sudili evidentne korake Žoriću zaslužno je za održavanje tih plus osam Zagrebaša. U posljednjih pet minuta se ušlo ipak s 10 viška na strani gostiju, a egzekutor je ponovno bio Žorić (52:62). Niz grešaka zelenih nastavio se i u sljedeća dva napada, a takve poklone iskusni i kvalitetni mravi nisu propustili kazniti. Prvo je Babić pogodio dva bacanja, nakon njega Mašić zakucao, a iz nove ukradene lopte Renfroa Žorić je košem i dodatnim bacanjem postavio na nedostižnih plus 16 (52:68), tri minute prije kraja utakmice. Visoka prednost Zagrebaša ipak je malo smanjena u završnici na 13 zaostatka, a igrači trenera Nevena Plantaka su pobrali zasluženi pljesak za prikazano u 40 minuta protiv moćnog Zagreba.


 BORIK-PUNTAMIKA – ZAGREB 60:73


(16:21, 15:15, 14:18, 15:19)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 2000. Suci: Dubravko Muhvić (Karlovac), Siniša Herceg (Zabok) i Davor Stojić (Šibenik).
BORIK: Mikulić, Mrkić 1 (1-2), Marić 4, Čakarun 7 (1-4), Ružić, Pešut 6, Petani 11 (2-4), Škifić 20 (5-6), Troskot, Jurjević 9 (1-2), Plantak, Šarlija 2. Trener: Neven Plantak.
ZAGREB: Mašić 12 (1-2), Halilović, Simon 18 (3-4), Babić 6 (3-4), Kasun 2, Renfroe 18, Bubalo, Novačić, Žorić 17 (3-5), Rančić, Heytvelt. Trener: Mladen Erjavec.
Šut za 2: Borik-Puntamika 19-37 (51%); Zagreb 21-43 (49%).
Šut za 3: Borik-Puntamika 4-18 (22%); Zagreb 7-22 (32%).
Slobona bacanja: Borik-Puntamika 10-18 (56%) ; Zagreb 10-15 (67%).
Skokovi: Borik-Puntamika 34 (27+7); Zagreb 31 (23+8).




 IZJAVE


NEVEN PLANTAK, TRENER BORIK-PUNTAMIKE
– Izgubili smo od najkvalitetnije momčadi u ligi. I pored poraza sam zadovoljan igrom i pristupom svojih igrača. Pogotovo s obranom dok za ostalo treba odigrati izuzetno inspirirano u napadu. Vidjelo se da nas je Zagreb odlično iskautirao i nismo mogli napraviti nešto više. Iskažnjavali su svaku našu lošu kretnju i na kraju ne mogu ipak ništa loše reći za moje igrače. Njima je jako zahtjevno igrati na ovakvoj razini u ovakvom ritmu gdje je potrošnja energije maksimalna i ja im na svemu ovome dosad čestitam.
MLADEN ERJAVEC, TRENER ZAGREBA
– Ključ utakmice je bio što smo utakmicu shvatili izuzetno ozbiljno i s tom igrom smo došli do važne pobjede. Protiv Borika je jako zahtjevno za igrati, treba potrošiti dosta energije da bi se kvalitetnije momčadi poput nas uspjele nametnuti i uzeti bodove.


 RENFROE ZAMALO U TROSTRUKO-DVOSTRUKOM


Nekoliko igrača istaklo se u pobjedničkoj momčadi. Definitivno prvo ime susreta je bio Amerikanac Alex Renfroe koji je ostavrio zamalo trostruko-dvostruko učinak. Za taj pothvat nedostajao mu je tek jedan skok. Ubacio je 18 poena, imao 10 skokova i čak 9 pute ukrao loptu što je nesvakidašnji događaj na košarkaškim terenima. Uz njega svoje su zadaće uredno obavili Simon s 18 i Žorić s 17 poena. Kod Puntamičana najbolji učinak je ostvario Jure Škifić s 20 poena, dok je Petani ubacio 9 poena.