Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

I u Ulici Tina Ujevića problemi s putem preko privatnog zemljišta

04.04.2012. 22:00
I u Ulici Tina Ujevića problemi s putem preko privatnog zemljišta


– Mi se stalno ili povremeno tim pristupnim putem koristimo više od šest godina. No, 30. ožujka dobili smo obavijest da sklonimo aute s parkirališta jer više ne smijemo koristiti put, iako je to jedina poveznica između parkirnih mjesta, pojedninih stanova i glavne ceste – ispričali su ogorčeni stanari
Nakon problema s pristupnim putem u Diklu prema tzv. “Galićevim zgradama”, slični su se pojavili i u Ulici Tina Ujevića kod kućnog broja 26, kada je vlasnica susjedne parcele u subotu, 1. travnja, započela građevinske radove.
Bez pristupa parkirnim mjestima ostalo je nekoliko stanara zgrade s ukupno 17 stambenih jedinica, a bez nužnog pristupa ulazu u stanove još nekoliko njih. Zbog nastale situacije stanari su se za pomoć obratili Gradu Zadru dopisom u kojem su naveli kako su u stambenoj zgradi stanove kupili još prije šest godina od tvrtke Lavovi d.o.o te da im je u kupoprodajnom ugovoru, u članku 1. stajalo da kupac u svoje vlasništvo preuzima određene stambene prostorije, ali i parkirno mjesto. Za stambene jedinice u koje se ulazi sa stražnje strane zgrade, to je podrazumijevalo parkirna mjesta iza zgrade.
– Svi mi koji smo u ovoj zgradi kupili stanove koristimo se stalno ili povremeno tim pristupnim putem više od šest godina da bismo u petak, 30. ožujka 2012. godine, u večernjim satima dobili obavijest da sklonimo aute s naših parkirnih mjesta, jer više ne smijemo koristiti put, a taj je put jedina poveznica između parkirnih mjesta i glavne ceste – ispričali su nam ogorčeni stanari napominjući kako je nastavak uslijedio sutradan ujutro, u 7.30 sati, kada su vlasnici prolaza angažirali radne strojeve tvrtke Franto i iskopali rov dubine 30 centimetara kako bi onemogućili prometovanje tim prolazom. Vlasnici su im, kažu stanari, ponudili prodaju prava služnosti ukoliko i dalje žele prolaziti tim putem, a razgovor se odvijao u nazočnosti vlasnika puta, stanara i policijskih službenika.
– Iz preslike katastarskog plana vidljivo je, također, da je taj sporni put jedini prilaz do ostalih parcela koje se nalaze iza zgrade u Ulici Tina Ujevića 26. Osim toga, budući da u zgradi ima i obitelji s djecom, nije nam jasno kako je moguće da nakon kopanja rova, a danas i poduzetih građevinskih radova iz kojih je očito kako se gradi ogradni betonski zid, nije uklonjena zemlja i ostali otpad kako se neko dijete ne bi ozlijedilo – ističu bespomoćni stanari.
No, iz Grada Zadra stigao im je nepovoljan odgovor koji u cijelosti prenosimo:
– Očevidom na terenu je utvrđeno da svi stanari zgrade imaju pristup na javno prometnu površinu. Što se tiče pristupa na parkirna mjesta, izvješćujemo Vas da Grad Zadar nije ovlašten postupati u tom problemu, jer se ne radi o ulici. Držimo da su parkirna mjesta sagrađena na zemljištu koje ne pripada Vašoj zgradi pa je potrebito da izvršite uvid u vašu građevinsku dozvolu – stoji u odgovoru Grada stanarima, a na naš upit o pravu na nužni pristup i prijelaz, iz Ureda za graditeljstvo odgovorili su kako zaista stanarima ne mogu pomoći jer je riječ o privatnom zemljištu koje su stanari nesporno koristili duži niz godina, no da za pravo služnosti nisu ishodili potrebitu dokumentaciju kako bi se taj pristupni put tretirao kao nerazvrstana cesta.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU ZADARSKOG LISTA