Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sveto trodnevlje započelo posvetom ulja

04.04.2012. 22:00
Sveto trodnevlje započelo posvetom ulja


 Misu posvete ulja u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Tijekom misnog slavlja je posvetio sveta ulja koja se upotrebljavaju u slavljenju sakramenata. U euharistiji su sudjelovali svi svećenici djelatni u nadbiskupiji te su obnovili svoja svećenička obećanja. Slavlju su uz brojne vjernike nazočili i ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji i župni suradnici.
Na Veliki četvrtak se slavi spomen ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. To su veliki darovi po kojima Crkva raste i živi svoje evanđeosko poslanje. Euharistija pomaže vjernicima u izgradnji zajedništva s Bogom i života u njegovoj milosti.
 “Isus Krist nas učini kraljevstvom, svećenicima Bogu i Ocu svojemu. Njemu slava i vlast u vijeke vjekova”, riječi su pjesme koju su svećenici otpjevali na početku svete mise kao zahvalu za dar duhovnog poziva.
– U liturgiji posvete ulja se prisjećamo dana rođenja euharistije i našeg svećeničkog rođendana. Ovaj nas dan i ovaj obred povezuju i sjedinjuju s Kristom koji je vječni, neprestani izvor našeg svećeništva. Radosna srca razmišljamo o divnom Božjem daru da jesmo ovo što jesmo, iako toga nismo dostojni. Prisjećamo se i svojih prvih koraka kada smo se bojažljivo i sa strahom pitali hoćemo li odgovoriti Božjem pozivu i ustrajati u njemu. Sjećamo se i svih onih dragih i značajnih ljudi koji su nam pomagali, molili se za nas i pratili nas na tom putu. Želimo ih uključiti u ovu euharistijsku žrtvu. Ovi obredi nas potiču na razmišljanje o tome te da posvijestimo svoja svećenička obećanja kako bismo odgovorno dijelili svete tajne i ostali vjerni svojoj misiji i poslanju, kazao je mons. Puljić.