Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vlada odlučuje hoće li ugljanski škver ići u ruke bivšem dužniku

04.04.2012. 22:00
Vlada odlučuje hoće li ugljanski škver ići u ruke bivšem dužniku


Imamo iskustva s tvrtkom M inženjering, odnosno njenim neslužbenim direktorom. On je radio s Nautom Lamjanom preko tvrtki M inženjering i Navi Marin te nam je ostao dužan više od 200.000 kuna. Kao što je poznato mi smo u stečaj otišli zbog 170.000 kuna. Da je on platio dug stečajni postupak ne bi bio pokrenut, kaže predstavnik radnika Mario Košta


Skupština vjerovnika Naute Lamjane predložit će Vladi RH riječku tvrtku M inženjering za prijenos koncesije za brodogradilištem, odlučeno je danas u nastavku stečajnog postupka nad ugljanskim remontnim brodogradilištem. Za ponudu M inženjeringa glasovali su najveći vjerovnik Erste & Steiermärkische bank, Erste group, iO Adria, AG Adria, Heres Ugljan, te bivši direktor škvera Dražen Špinderk i radnici Jakov Novaković, Marija Smud i Josip Kardum.
Negativna iskustva
– Vrlo smo nezadovoljni ovom odlukom. Simptomatično je da svi oni koji su nas doveli u ovu situaciju, Banka, bivši vlasnik, Špinderk, dali suglasnost ovoj tvrtci. Imamo iskustva s tvrtkom M inženjering, odnosno njenim neslužbenim direktorom Slobodanom Kosanovićem. On je radio s nama s tvrtkama M inženjering i Navi Marin te nam je ostao dužan oko 250.000 kuna. Kao što je poznato, mi smo u stečaj otišli zbog 170.000 kuna. Da je on platio dug stečajni postupak ne bi bio pokrenut, kaže predstavnik radnika Mario Košta te najavljuje nastavak borbe radnika za škver:
– Konačnu odluku ima Vlada RH i mi ćemo tražiti da se poštuju ugovor o koncesiji, preuzmu svi radnici. Mislimo nije vrijedno da firma s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna dobije imovinu vrijednu nekoliko stotina milijuna kuna.
Radnicima se ne jamči nastavak posla
Podršku Vlade RH očekuje predstavnik SSSH Vedran Uranija na temelju dosadašnjih sastanaka s njenim predstavnicima
– Vlada RH i resorno ministarstvom će imati konačnu odluku. Mi ćemo ih izvijestiti o današnjoj odluci. Već smo imali dva sastanka s ljudima iz ministarstva na kojim je rečeno da će se dati potpora samo onoj ponudi koja nudi punu zaposlenost, odnosno zapošljavanje barem šezdeset ljudi, nastavak osnovne djelatnosti i plan razvoja. Ponuda M inženjeringa ne jamči zaposlenje bivšim radnicima, kaže Uranija.
M inženjering je u svojoj ponudi priložio i korporativno jamstvo Vijadukta d.d. te pismo namjere PBZ Zagreb za bankarsku garanciju. Za prihvaćanje ponude Rektor d.o.o., Viktora Lenca i Duške polovine nije bio nitko od vjerovnika. Ponuda ribarski zadruga Omega 3 i Ribarska sloga bila je prihvatljiva samo Općini Kali, a Jote d.o.o. Ministarstvu financija.


 RADNICIMA I LENAC NEPRIHVATLJIV




Radnici Naute Lamjane nisu danas glasovali ni za jednu ponudu pa čak ni za onu riječkog brodogradilišta Viktor Lenac koja im je u početku bila najatraktivnija.
– Nijedna ponuda nam nije prihvatljiva pa čak ni Viktora Lenca koja nudi samo zaposlenje osamnaest radnika. Tražit ćemo od Vlade RH da se zaštiti proizvodnja i maksimalan broj radnih mjesta, kaže predstavnik radnika Vedran Uranija.


 TVRTKE NA ISTOJ ADRESI


Tvrtka Navi Marin duguje remontnom brodogradilištu Nauta Lamjana oko 250.000 kuna, a nad škverom je proglašen stečaj zbog duga od 172 tisuće kuna. Sjedište ove tvrtke nalazi se na istoj adresi kao i tvrtke M inženjering, a njihov osnivač i direktor je Mirela Marin. Temeljni kapital obje tvrtke je 20.000 kuna.
Tvrtka M-inženjering 2010. godinu završila je s neto dobiti od 79.906 kuna i ima samo jednog zaposlenika. Navi Marin je 2010. završio s gubitkom od 601 tisuća kuna.