Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nož za orahe “Krtz” – tradicionalna tehnika i suvremeni dizajn

Autor: Anamarija Bilan

04.04.2013. 22:00
Nož za orahe “Krtz” – tradicionalna tehnika i suvremeni dizajn

Foto: Marin GOSPIĆ



Krtz je dizajnerski nož za orahe za koji su zadarski obrtnik Neven Glavić i zagrebačka dizajnerica Tea Janković na nedavno održanom Kvarner Expou dobili Grand prix nagradu kao najbolji suvenir


Krtz, nož za čišćenje oraha, nema oraha koji mu može odoljeti, slogan je dizajnerskog noža za otvaranje i čišćenje oraha, za koji su zadarski obrtnik Neven Glavić i zagrebačka dizajnerica Tea Janković na nedavno održanom Kvarner Expou dobili Grand prix nagradu kao najbolji suvenir.
Orahov list
 – Otvorio sam brusionicu 1998. godine gdje sam brusio škarice, noževe, alate, a u slobodno sam vrijeme izrađivao noževe koje sam počeo izlagati i na sajmovima. Tako mi je prošle godine na zagrebačkom sajmu pristupila dizajnerica Tea Janković s idejom da stvorimo nož za otvaranje oraha po njenom dizajnu. Naime, ona je na ideju došla čisteći orahe i trebao joj je nož koji bi odgovarao ljevacima, dešnjacima, a da nije oštar i opasan za djecu. Nakon nekoliko pokušaja, zajedno smo došli do današnjeg dizajna noža koji utemeljen na orahovu listu te obavlja sve funkcije: otvara ljusku oraha, uklanja unutarnju ljusku te vadi jezgru, objasnio je Glavić kako je nastao nož za orahe “Krtz”, koji je ručno izrađen od nehrđajućeg čelika i tako povezuje tradicionalnu obrtničku tehniku sa suvremenim materijalom i dizajnom.
Dodao je da su “Krtz” počeli proizvoditi tek u listopadu prošle godine, te su do sada imali tek jednu veću narudžbu, ali i dosta pojedinačnih narudžbi. Nož se može naručiti u njegovoj brusionici ili kod Tee Janković, a košta 150 kuna i rok isporuke je dva dana. “Krtz” je, kažu autori poklon koji će obradovati sve ljubitelje oraha i krckanja, a može biti i odličan poslovni poklon jer nudi mogućnost graviranja logotipa tvrtke.
Slijedi zagrebački sajam
– Ova nagrada mi je poticaj za daljnji rad pa tako uskoro planiramo izlagati na zagrebačkom sajmu. U pripremi, također imam izradu kuhinjskih noževa i prigodnog stalka, najavio je Glavić.
U Obrtičkoj komori uz Glavića su bili Stipe Knežević i Ivo Marin iz Obrtničke komore, Rade Nekić, predsjednik Udruge inovatora te Dario Ivankov iz Zadarske županije.
 – Među 250 izlagača iz cijele Hrvatske nož Nevena Glavića osvojio je prvo mjesto u svojoj kategoriji te Grand prix nagradu, što je vrlo vrijedno priznanje za godine truda i rada, rekao je Ivo Marin, dodajući da su je uz Glavića na sajmu izlagalo još šest izlagača iz Zadarske županije. Knežević je istaknuo da je ova nagrada potvrda da se trudom i radom može napraviti kvalitetan i prepoznatljiv proizvod, također, rekao je, komora želi potaknuti obrtnike da što više komercijaliziraju svoje proizvode, dok je Nekić istaknuo da je ova nagrada pokazatelj da udruga inovatora dobro radi u ispunjenju svoga cilja – dobijanja na brojnosti i kvaliteti proizvoda.
Ivankov je istaknuo da ovako dobar proizvod može biti prepoznat i da bi mogao pronaći put na tržište kako u domaćinstvu tako i kao dar.