Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obnova “stare škole” od podruma do dormitorija

Autor: Velimir Brkić

04.04.2013. 22:00
Obnova “stare škole” od podruma do dormitorija


Zgrada u centru Biograda, poznata pod nazivom “stara škola”, uskoro će biti temeljito obnovljena. Riječ je o šest milijuna kuna “teškom” projektu temeljitog rekonstruiranja zgrade u koju će se na jesen useliti Visoka škola za poslovanje i upravljanje Baltazar Adam Krčelić iz Zaprešića, koja je podstanar u Srednjoj školi Biograd.
– Biograd će postati sveučilišni grad, u to nema sumnje. Preseljenje u obnovljenu zgradu “stare škole”, odnosno bivši Katastar i Centar za socijalnu skrb, tek je prvi korak. Za potrebe ove škole i njezin sveobuhvatniji obrazovni program planira se izgradnja novog prostora, rekao je gradonačelnik Ivan Knez.
Riječ je o kampusu koji bi se izgradio na prostoru od oko 8.500 metara četvornih kod Srednje škole Biograd. Prva faza će obuhvatiti prostor od 3.500 metara četvornih za potrebe zgrade sveučilišta, dok bi se u drugoj fazi na isto toliko prostora izgradili i kapaciteti za smještaj studenata te ostali popratni sadržaji.
Zgrada je iz 1905. godine, izgrađena je u vrijeme načelnika Borellija. Bila je to osnovna škola u funkciji od 1906. do 1968. godine, koje se mnoge generacije Biograđana i te kako dobro sjećaju.
U prizemlju će biti dvije, a na katu jedna učionica, svaka sa 42 mjesta. Na katu će se izgraditi i kabinet za informatiku sa 24 mjesta.
– Skidat će se krov te će u potkrovlju biti tzv. dormitorij, odnosno prostor za profesore, prvenstveno za one gostujuće, ističe Knez.