Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Hrvatsko nebo jest sigurno, ali ugroze se brzo mijenjaju

04.04.2016. 22:00
Hrvatsko  nebo jest  sigurno,  ali ugroze  se brzo  mijenjaju


Predsjednica je naglasila kako će se odluka o borbenom zrakoplovstvu donijeti zajedno s Vladom, ali njen stav je kako ratno zrakoplovstvo Hrvatska treba zadržati
Odluku o kupnji novih lovačkih aviona moramo donijeti zajedno. To je strateška odluka, a moj stav je poznat odavno. Držim da bi se  trebalo zadržati borbeno zrakoplovstvo. Kao što sam već rekla, hrvatsko  nebo jest sigurno, a postoji i tradicija borbenog zrakoplovstva jer je to i  pitanje suvereniteta nad hrvatskim nebom. Odricanjem od borbenog  zrakoplovstva došlo bi do gubitka cijele jedne generacije pilota u vremenu kad znamo da se ugroze jako brzo mijenjaju. Stoga Hrvatsko ratno  zrakoplovstvo treba biti dobro ekipirano i obučeno, bez obzira što su Hrvatske oružane snage članice NATO-a koji je najbolji jamac sigurnosti,  rekla je jučer za vrijeme obilaska 93. zrakoplovne baze Zemunik predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
 Hrvatska predsjednica izbjegla je odgovor na pitanje dokle je stigla istraga u svezi remonta MiG-ova u Ukrajini prebacujući,  kao i ministar  obrane Josip Buljević, pitanje na adresu Državnog odvjetništva koje još  nije okončalo istražne radnje.
Osim ministra obrane Josipa Buljevića, predsjednicu su u bazi dočekali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Mirko  Šundov, ravnatelj Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder, zamjenik glavnog inspektora obrane general-bojnik  Slaven Zdilar, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne  obrane brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zrakoplovne  baze brigadir Karol Lučan te zapovjednik Središta za obuku HRZ i PZO  “Rudolf Perešin” brigadir Dragan Oljica. Bez prisustva javnosti, tom prilikom general Kovač i brigadir Lučan održali su prezentaciju stanja u  HRZ i PZO i 93. zračnoj bazi. No, glavni razlog posjeta Zemuniku bile su  pripreme za nadolazeću protupožarnu sezonu.
– Zadovoljna sam onim što sam čula. Tu je odgovornost i nas građana  te utjecaj vremenskih uvjeta. Znamo da se puno požara događa ljeti  upravo u suhim olujama. Držim da su svi spremni, a uvjerila sam se i da  je hrvatsko nebo pod kontrolom i da je sigurno, rekla je na pisti 93.  zračne baze Grabar-Kitarović.
Predsjednica je potom obišla avione i helikoptere kojima je opremljena baza, a po prvi put je bio izložen i helikopter Mi-171 SH iz 91. zrakoplovne baze opremljen za provođenje hitne medicinske pomoći s letačkom posadom i medicinskim timom koji će od ove godine biti baziran na Krku. Predsjednica se susrela i sa hrvatskim kadetima-vojnim pilotima i polaznicima obuke Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO –  Royal Air Force of Oman, koji se treću godinu zaredom školuju u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze.