Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Šangulin tours prevozit će otpad s otoka

04.04.2017. 22:00
Šangulin tours prevozit će otpad s otoka


Tvrtka Šangulin tours d.o.o. obavljat će ove godine usluge pomorskog prijevoza kontejnera, vozila za sakupljanje otpada, radnih strojeva i opreme sa zadarskih otoka na kopno i obrnuto za potrebe zadarske Čistoće, za što je predviđeno otprilike 1,6 milijuna kuna.
 – Kao što je poznato, država je donijela strategiju kojom je zabranjeno odlaganje otpada na gradskim otocima te su sanirana divlja odlagališta. Na otocima koji spadaju pod grad Zadar od 2005. godine imamo transfer stanice s opremom – press kontejnere za miješani komunalni otpad, veliki kontejner od 30 kubnih metara za krupni otpad te kontejnere od 7 kubika za ambalažni otpad. Ovo je najidealnije rješenje za zbrinjavanje otpada na tim dislociranim otocima, jer svaki mjesni odbor ima zaposlenike koji traktorima sakupljaju otpad te prazne posude za otpad, koje ima svako kućanstvo. Kad se kontejneri napune, mi prazne kontejnere unajmljenim trajektom prvo prebacujemo na otok, a pune vraćamo na kopno, pojasnio je Drago Maračić, direktor Čistoće.
 – Svake godine u planu nabave imamo uslugu prijevoza otpada s otoka i provodimo otvoreni postupak javne nabave na koji se ove godine javila samo tvrtka Šangulin tours. Oni su ispunili sve naše uvjete te smo s njima potpisali ugovor na 12 mjeseci, pojasnila je Vesna Grgić, direktorica sektora za poslove nabave, dodavši da je vrlo važno da imaju dva broda na raspolaganju, tako da jedan može uskočiti za slučaj da je drugi u kvaru.
Ovi brodovi će u godinu dana odraditi skoro 50-ak ruta tijekom kojih će prenijeti velik broj otpada s otoka na deponij. Za Iž je predviđeno 17 ruta, Iž i Ravu 13, Molat i Ist 8, Olib i Silbu 9, te Silbu i Premudu 5.
Međutim, kako nam je rekao Maračić, primijetili su kako se posljednjih godina količina otpada koja tijekom zimskih mjeseci dolazi na kopno smanjuje.
 – Pretpostavljamo da se količina otpada smanjuje zato jer stanovništvo odumire. Tijekom ljeta je više posla jer ima više ljudi, ali tijekom zime smo primijetili lagani pad količine, kazao je Maračić.
 Odvoz otpada s otoka Ugljana i Pašmana uređen je drugačije, jer su ti otoci bolje povezani s kopnom, pa kamioni Čistoće svakodnevno odlaze na otoke i kupe otpad, te ga dovoze na gradski deponij. Dugi otok ima svoje komunalno poduzeće koje otpad vozi na deponij.