Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Talijanski ‘hrvatski otok’ predstavlja se Zadranima

04.04.2017. 22:00
Talijanski ‘hrvatski otok’ predstavlja se Zadranima


Molise: kultura, gastronomija, teritorij – naziv je trodnevne manifestacije otvorene jučer prigodnim programom u hotelu Kolovare. Tradicionalnim zadarskim plesom program je otvorio KUD Zadarski tanac, koji će se u posebnom programu predstaviti i danas na Forumu.
Tri dana posvećena regiji Molise dio su projekta valorizacije talijanskih regija koje Zajednica Talijana Zadar ima u planu slijediti u nadolazećim godinama, uz podršku udruge Dante Alighieri Zadar. Nije riječ samo o odličnoj prilici za promociju molizanskog područja, već i o poticanju prekogranične suradnje te prepoznavanju mogućnosti između regije Molise i grada Zadra od koje mogu imati dobrobit obje obale Jadrana.
Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru zahvalila je regiji Molise što je izabrala Zadar, u sklopu natječaja Idem i vraćam. Putem navedenog natječaja u Zadar je prije šest mjeseci došao Luigi Serafino Carile, a Villani se zahvalila na prilici da bude njegova mentorica.
– Luigi je došao u Zadar s ciljem promocije regije Molise, tvrtki iz ovog dijela Italije, a njegov cilj je bio tražiti nove mogućnosti. Sjećam se našeg prvog susreta kad smo pričali puna tri sata, kao da se sljedećih šest mjeseci nećemo vidjeti. U Zajednici Talijana u Zadru mladi imaju posebno mjesto, u pripremi projekata i upoznavanju sa svijetom posla.
Kako bih pomogla Luigiju upoznala sam ga s mnogim institucijama i omogućila mu da ide dalje. Njegova misija u Zadru potakla me na organizaciju ovog skupa, kazala je Villani zahvalivši osobito Udruzi Dante Alighieri, Gradu Zadru i Zadarskoj županiji.
Luigi Serafino Carile zahvalio je, pak, svima koji su doprinijeli organizaciji ovog skupa, posebno predsjednici Zajednice Talijana u Zadru.
– Hvala Rini koja mi je otkrila jedan potpuno novi svijet. Ovaj događaj ima svrhu ne samo predstaviti regiju Molise, već uspostaviti suradnju dvije strane Jadrana. Za vrijeme mog studija u Rimu, rodila mi se želja da budem ambasador svoje regije. Ta je regija neistražena, puna zelenila, arheoloških lokaliteta. Molise je regija koja je u svojim autohtonim proizvodima, poput vina, ulja ili tartufa sačuvala davne vrijednosti, kazao je Serafino Carile naglasivši i kako molizanski tartuf čini 40 posto talijanske proizvodnje.
Koordinatorica hrvatske manjine u Moliseu Antonella D’Antuono, inače članica Savjeta Vlade RH za Hrvate u inozemstvu, istaknula je kako se njihova mala zajednica često naziva hrvatski otok.
– Pet stoljeća čuvali smo naš jezik zahvaljujući našim roditeljima. Naš jezik zovemo ‘na našu’. Mi smo živi narod, iako smo pet stoljeća u tuđini. Perfektno smo integrirani u Italiju, iako smo različiti, ali činimo pravi dodatak Italiji. Do šest godina nisam pričala talijanski, pričala sam ‘na našu’, zatim sam u školi pričala talijanski, a kući ‘na našu’. Preko naših riječi, poezije, hrane i svega drugog ostajemo naši, kazala je D’Antuono.
Na ovoj trodnevnoj manifestaciji gostuju i poljoprivredno-prehrambene tvrtke iz regije Molise koje predstavljaju svoje proizvode, a jučer je održana i kulinarska zakuska s molizanskim tradicionalnim jelima koju je pripremio chef  “Bobo” Vincenzi iz Molisea.
Danas će u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar, kulinarski chef “Bobo” Vincenzi  održati demonstracijski sat kulinarstva molizanske kuhinje. U 12 sati na Sveučilištu u Zadru održat će se seminar o socio-lingvističkim aspektima hrvatsko-molizanskog govora, a na kraju, u 17 sati na Forumu molizanska folklorna skupina “Zig-Zaghini” nastupit će zajedno s folklornom skupinom “Zadarski tanac”.