Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Licencija više nije problem

Autor: Šime Ćurko

04.05.2009. 22:00
Licencija više nije problem

Foto: Vedran SITNICA



Na Stanovima su, jasno, odahnuli, iako se ne može reći da ovu odluku nisu i očekivali


Prva HNL od sljedeće sezona, prvi put nakon 2001./02. imat će 16 klubova. Ova odluka donošena je prošle godine, no sve donedavno upitna je bila njena provedivost zbog činjenice da je u prvom postupku rješavanja zahtjeva za licenciju samo pet klubova, svi aktualni prvoligaši, dobilo potvrdu da i natjecateljsku sezonu 2009./10, ostvare li to pravo plasmanom, mogu igrati u elitnom razredu. No, nakon žalbenog roka, koji je trajao do 1. svibnja, svi koji su zatražili licenciju na kraju su je i dobili. Među njima je i Zadar koji je tako jednom odlukom riješio za sada jednu, a moguće i dvije brige. Prva je ona da mu stadion neće biti zapreka za igranje u Prvoj HNL, a druga da će momčadi sa Stanova za nastavak života među prvoligašima biti dovoljno osvajanje 11. mjesta nakon tekuće sezone. Kobno ne mora biti ni 12. mjesto jer je to pozicija s koje se ide u kvalifikacije s petim drugoligašem. Makar je tako predviđeno odlukom krovne hrvatske nogometne organizacije. Na Stanovima su, jasno, odahnuli, iako se ne može reći da ovu odluku nisu i očekivali. To govori i podatak da Zadar nije prijavio nijedan zamjenski stadion u slučaju “crvenog” svjetla već je vjerovao da Stanovi, ovakvi kakvi jesu, mogu proći kroz Rusanovu 13.
– Dobili smo rješenje koji se potvrđuje da Zadar ima licenciju da i sljedeće sezone može igrati Prvu HNL. Jedini uvjet koji do početka sljedeće sezone moramo ispuniti je pomicanje linije igrališta još metar od istočne tribine, tako da bi ta udaljenost, koja je sada četiri metra, ubuduće iznosila pet metara. To će značiti i pomicanje okvira oba gola za jedan metar prema zapadnoj strani po liniji koja i danas postoji – kaže Novica Erlić, direktor Zadra. Tako je, eto, taj dio sretno završio po Zadar koji će, međutim, i dalje imati jedan od najskromnijih prvoligaških stadiona. Tako primjerice od aktualnih prvoligaša samo Zadar i Dinamo nemaju nijedno natkriveno sjedeće mjesto na tribinama za tzv. obične gledatelje. Zadar ga neće ni imati dok se ne izgradi zapadna tribina. A kada će ona doći na red veliko je pitanje. Ova kalendarska godina, sada je sasvim jasno, proći će bez ikakvih vidljivih zahvata na tom dijelu igrališta.


 ERLIĆ: LIGA 16 DOBRA ZA MLADE




Na Stanovima oduvijek zagovaraju Prvu HNL sa 16 klubova. Logično, ni danas nisu promijenili mišljenje.
– Prva HNL sa 16 klubova je najbolje rješenje. Očekujemo da će se na taj način nogomet dodatno popularizirati u još više sredina, a takva liga bi trebala biti jako dobro rješenje za razvoj mladih igrača – kaže Erlić.