Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Trojica osumnjičenih izgrednika zadržani u pritvoru

Autor: Z L

04.05.2010. 22:00
Trojica osumnjičenih izgrednika zadržani u pritvoru


Trojica osumnjičenih za napad na policajca na istočnoj tribini maksimirskog stadiona u poluvremenu subotnje utakmice Dinamo-Hajduk zadržani su u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu na kojemu je doveden i osumnjičeni za napad u kojemu je, po tvrdnjama policije, nehotice hicem iz policijskog pištolja teško ranjen jedan od napadača.
Zbog napada na službenu osobu, za koji zakon propisuje kaznu od šest mjeseci do tri godine zatvora, zagrebačka policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 35-godišnjaka i dvojice 22-godišnjaka koje se tereti da su, ničim izazvani, čašama, stolcima i bakljama gađali policajca. Riječ je o izgredu na istočnoj tribini na kojoj je policija intervenirala zbog upaljenih baklji. Najstariji osumnjičeni sam se predao policiji, a drugu dvojicu su na fotografijama objavljenim u medijima prepoznali građani i prijavili ih.
Policiji se sam prijavio i jedan od osumnjičenih za napad na automobil s četvoricom policajaca u civilu, pri čemu je hicem iz policijskog pištolja teško ranjen 29-godišnji napadač. Policija je i protiv njega podnijela kaznenu prijavu i on čeka ispitivanje u istražnom centru zagrebačkog Županijskog suda, doznaje se od glasnogovornika suda Krešimira Devčića. U policiji nisu željeli otkriti o kome je riječ, no mediji javljaju da se radi o jednom od vođa najradikalnije frakcije Bad Blue Boysa kojeg se sumnjiči da je bio vođa napada na tzv. Servisnoj cesti.
Prema policijskom izvješću, tamo su osmorica muškaraca bocama gađali policijski automobil, otvorili vrata vozila i nasrnuli na policajce. S namjerom da spriječi napad jedan od policajaca izvadio je pištolj, repetirao ga i uperio prema gore kako bi ispalio hitac u zrak. No, tada ga je, tvrdi policija, jedan od napadača udario po ruci, pri čemu je došlo do nehotičnog opaljenja i teškog ranjavanja tog napadača.
Udruga navijača Dinamo koja okuplja članove skupine Bad Blue Boys za subotnje nerede odgovornim, pak, smatra policiju koja je, tvrde, nepotrebno upala na tribine i nastavila s prekomjernom uporabom sile na izlazu i izvan stadiona zbog čega traže istragu. Tvrde da zapaljena baklja na istočnoj tribini, koja je potaknula policijsku akciju, nije nikoga ugrožavala pa čak ni izazvala prekid utakmice.
– Ne odobravamo nikakvo nasilje, ali želimo reći da je eskalacija nasilja rezultat loše procjene policije koja je nepotrebno upala na tribine, kazao je na konferenciji za novinare Marko Domazet, predstavnik Udruge koja okuplja navijače Bad Blue Boys.
Dodao je da udruga žali zbog policajca koji je na tribinama teško ozlijeđen u eksploziji tzv. topovskog udara. “Niti jedna baklja nije vrijedna nečijeg zdravlja”, kazao je Domazet ispod spomenika članovima njihove navijačke skupine stradalim u Domovinskom ratu. On je uvjeren da zapaljena baklja na istočnoj tribini, koja je potaknula policijsku akciju, nije nikoga ugrožavala pa čak ni izazvala prekid utakmice.
Ističu da Dinamov stadion ima jedan od najkvalitetnijih video nadzora u Europi i da su svi huligani mogli biti privedeni nakon utakmice, bez da se ugrožavaju životi normalnih navijača ili slučajnih prolaznika koji su se nakon utakmice našli na maksimirskim ulicama.
Najgorim primjerom prekoračenja policijskih ovlasti BBB-ovci smatraju slučaj ranjavanja navijača koji je tek nakon dva sata “krvarenja i maltretiranja u policijskoj postaji odveden u bolnicu”. Također na izlazu sa sjeverne tribine svi su bez obzira jesu li sudjelovali u neredima bili zatvoreni i pretučeni u policijskom okruženju, tvrde navijači. Zbog toga traže da se istraži je li policija prekomjerno upotrijebila silu, kao i da se kvalitetnije primjenjuje postojeći Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kako bi huligani bili odvojeni od normalnih navijača.