Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zbog prodaje deset tableta ecstasyja dvije godine zatvora

Autor: Minja Gugić

04.05.2010. 22:00
Zbog prodaje deset tableta ecstasyja dvije godine zatvora


Marku Radmanu izrečena je zatvorska kazna manje od minimalne koja je predviđena zakonom zbog niza olakotnih okolnosti i činjenice da je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv
 Mark Radman (35) iz Petrčana jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog dilanja ecstasyja.
Presudu je donijelo Sudsko vijeće kojim je predsjedao Boris Babić i koji je u obrazloženju presude kratko pojasnio kako je za ovo kazneno djelo zakonom predviđena kazna od najmanje tri do maksimalnih 12 godina zatvora, ali je zbog niza olakotnih okolnosti odmjeravajući visinu kazneno-pravne sankcije, Sudsko vijeće cijenilo niz olakotnih okolnosti, dok otegotnih nije bilo.
Naime, u olakotne okolnosti suci su cijenili Radmanovu dosadašnju neosuđivanost, teške obiteljske prilike u kojima je odrastao i u kojima i danas živi, činjenicu da je sve priznao, korektno se držao pred sudom, izrazio duboko i iskreno kajanje zbog počinjenog kaznenog djela te da je policajcima dobrovoljno predao i ostatak tableta ecstasyja koje je imao u džepu svojih hlača i automobilu.
Osim toga prema psihijatrijskom vještačenju Mark Radman je u trenutku počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv što mu je također, uzeto u obzir kao olakotna okolnost.
Uzeta mu je u obzir i činjenica da je kao ovisnik trenutačno na liječenju koje za sada, uspješno provodi. A, prema optužnici zadarskog tužiteljstva koje je u ovom slučaju zastupao zamjenik županijskog državnog odvjetnika Slobodan Denona, Radman se teretio da je 22. kolovoza prije dvije godine nabavio 27 tableta sintetičke droge MDMA, poznatije kao ecstasy na kojima je bio utisnut simbol ying-yang kako bi ih prodavao u Petrčanima.
Tako je tijekom noći s 22. na 23. kolovoza na jednom partiju u Petrčanima prodao deset tableta. Još je 15 tableta držao u džepu hlača, a dvije tablete su bile u njegovom autu. Sve je to kasnije dobrovoljno predao policajcima.
Mark Radman se tijekom suđenja branio sa slobode.