Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Odlagalište uzrokuje zdravstvene probleme mještana!

04.05.2011. 22:00
Odlagalište uzrokuje zdravstvene probleme mještana!


Posljedice odlagališta u Diklu su zdravstveni problemi mještana, osobito djece i to konkretno problemi s disanjem, a što je potvrdila i liječnička struka. Zna se da Grad Zadar i Zadarska županija imaju plan to odlagalište, kao i sva ostala odlagališta, premjestiti u Biljane, gdje bi se trebao izgraditi Centar za preradu otpada, kazao je Miljenko Marić


Zadarska podružnica Stranke hrvatskog zajedništva organizirala je jučer na Branimirovoj obali potpisivanje peticije protiv odlagališta u Diklu. Prolaznike su tako jučer na potpisivanje peticije pozivali predstavnici spomenute stranke i to Miljenko Marić, zamjenik predsjednika SHZ-a i predsjednik SHZ-a Zadarske županije, te Zoran Špaleta, predsjednik Ogranka SHZ-a Diklo. Kako je istaknuo Marić, jučerašnje je potpisivanje peticije organizirano na inicijativu mještana Dikla, koji od SHZ-a konstantno traže da pokrenu premještanje tamošnjeg odlagališta izvan grada.
– Posljedice odlagališta u Diklu su zdravstveni problemi mještana, osobito djece i to konkretno problemi s disanjem, a što je potvrdila i liječnička struka. Zna se da Grad Zadar i Zadarska županija imaju plan to odlagalište, kao i sva ostala odlagališta premjesititi u Biljane, gdje bi se trebao izgraditi Centar za preradu otpada. No nakon deset godina rada i uloženih znatnih novčanih sredstava taj je projekt zakočen zbog uvođenja novog Pravilnika o zaštiti voda. S obzirom na to da smatramo da su djelatnici u Gradu Zadru i Županiji podobni i nesposobni, bojimo se da se ovaj problem neće nikada riješiti, kazao je Marić, napomenuvši kako su jako zadovoljni odazivom građana na jučerašnju peticiju te da su u samo sat vremena prikupili preko stotinu potpisa građana iz svih dijelova grada, a ne samo Dikla, što je premašilo njihova očekivanja.
Ove je navode potvrdio i Špaleta, podsjetivši da je, kada je započela sanacija odlagališta u Diklu, Grad Zadar dao obećanje da će odlagalište biti premješteno do kraja 2010. godine, a koje, evidentno je, nije ispunio.
– Umjesto premještanja odlagališta podigli su ogradu oko njega i ukinuli sve puteve koji vode do privatnih parcela čiji su vlasnici starosjedioci Dikla. Čak su ogradili i neke privatne parcele te ih je Čistoća Zadar prisvojila i postala njihov vlasnik tako da prvotni vlasnici više ne posjeduju svoje parcele. Pojedini vlasnici ‘izgubljenih’ parcela podigli su tužbu prije više godinu dana protiv Čistoće, ali još nije održano niti jedno ročište, kazao je Špaleta, istaknuvši da je Čistoća pojedinim vlasnicima za otkup njihovih parcela nudila 3 kune po metru četvornom, da bi poslije te parcele prenamijenili za golfske terene te ih zatim prodali daleko skuplje.
– Prije 40 godina ljudima je tadašnja vojska oduzimala njihovo zemljišta, a sada to isto radi sadašnja vlast, istaknuo je Špaleta, dodavši da Ogranak SHZ Diklo postoji tek godinu dana pa je ovo prvi put da je pokrenula borbu za rješavanje ovog problema.