Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Stanovima licencija, problemi ostali

04.05.2011. 22:00
Stanovima licencija, problemi ostali


Projekt izgradnje zapadne tribine još stoji negdje u ladici. Grad nema novca, klub to ne može sam realizirati i tako se stvari vrte u krug


Prema pisanju službene internet stranice Udruge Prve HNL Odjel za licenciranje klubova HNS-a dostavio je Udruzi Prve HNL 3. svibnja službeno izvješće o konačnim odlukama Žalbenog tijela o izdanim licencijama klubovima za sljedeće prvenstvo. Licencije za Prvu HNL za natjecateljsku godinu 2011./12. dobilo je 19 klubova: uz Dinamo, Hajduk, Inter, Istru 1961, Lokomotivu, Slaven Belupo, Varaždin i Zagreb, koji su licencije dobili u prvom stupnju, u drugom stupnju od Žalbenog tijela licencije su dobili i svi preostali aktualni prvoligaši: Zadar, Cibalia, Hrvatski dragovoljac, Karlovac, Osijek, Rijeka, Split i Šibenik. Od pet drugoligaša koji su zatražili licenciju za Prvu HNL dobili su je Dugopolje, Gorica i Lučko, dok su Croatia Sesvete i Pomorac zadovoljili uvjete samo za licenciju za Drugu HNL. Prema izdanim licencijama Gorica će svoje prvoligaške utakmice morati igrati na stadionu u Zaprešiću, a Lučko na stadionu Zagreba u Kranjčevićevoj ulici. Budu li Gorica, Lučko i Dugopolje (moraju biti među prvih pet u Drugoj HNL) željeli ući u Prvu HNL (očitovati se mogu do 15. lipnja) iz društva prvoligaša ispast će tri momčadi.
U pojašnjenju piše da su dobivene licencije potvrda o ispunjavanju kriterija infrastrukture, administracije i stručnog osoblja, pravnog, financijskog i sportskog, ali klubovi do kraja prvenstva moraju ostvariti i odgovarajući natjecateljski rezultat prema propozicijama natjecanja.
– Licencije nisu dodijeljene uvjetno ili uz odgodu, no postoje obveze koje pojedini klubovi još moraju ispuniti do određenog roka. Rok ovisi od slučaja do slučaja – istaknuo je Igor Mežnarić, predsjednik Žalbene komisije, u postupku licenciranja ne odgovorivši na pitanje zašto Lučko i Gorica ne mogu igrati na svojim stadionima.
Bila je ovo osma sezona u kojoj se provodi sustav licenciranja, a prema Mežnarićevim riječima ove sezone su bili najstroži kriteriji.
– Od kada smo krenuli sa sustavom licenciranja napredak je velik. Klubovi su ozbiljno shvatili postupak i uložili su veliki trud kako bi riješili sve probleme – naglasio je Mežnarić dodavši kako nezadovoljnima predstoji još jedna instanca, a to je Arbitražna komisija.
Kada je riječ o Zadru klubu sa Stanova se, kao uostalom i polovici aktualnih prvoligaša, očito još jednom progledalo kroz prste. Jasno je da Zadar nema ni dovoljan kapacitet na tribinama niti postoje natkrivena sjedala, osim onih nekoliko u svečanoj loži. Sve te manjkavosti trebale bi se riješiti izgradnjom zapadne tribine koja je srušena prije tri godine. No, taj projekt još stoji negdje u ladici. Grad nema novca, klub to ne može sam realizirati i tako se stvari vrte u krug. Koliko će još proći dok se nešto konkretno ne promijeni nitko ne zna. Pitanje je samo hoće li do tada u HNS-u i dalje biti blagonakloni prema Zadru. I ne samo Zadru.


Raštane bez licencije za drugu ligu




Iako su korak do potvrde titule prvaka Treće HNL – jug, Raštane sljedeće  sezone vrlo vjerojatno neće igrati u Drugoj ligi. Razlog je nedostatak licencije  koju su za Drugu ligu dobili sljedeći klubovi: Croatia Sesvete, Dugopolje,  Gorica, HAŠK, Imotski, Junak, Lučko, Međimurje, Mosor, Croatia Slavonski  Brod, Pomorac, Radnik Sesvete, Rudeš, Segesta, Solin i Vinogradar.  Raštane svoju pravdu mogu tražiti još i na Arbitražnoj komisiji, no vrlo je  upitno hoće li u najboljem županijskom trećeligašu tu mogućnost i  iskoristiti.


Licencije za Europu


U žalbenom postupku Cibalia, Dugopolje, Rijeka i Split ispunili su uvjete  i za dobivanje licencije za nastup u UEFA natjecanjima i pridružili se Dinamu,  Hajduku, Interu, Istri 1961, Slaven Belupu i Varaždinu koji su te licencije  dobili u prvom stupnju. Zadar takvu licenciju nije ni tražio.