Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U policiji “pjevao”, a na sudu se branio šutnjom

04.05.2011. 22:00
U policiji “pjevao”, a na  sudu se branio šutnjom


Obojica optuženika su se izjasnila da se ne osjećaju krivima i branila su se šutnjom, iako je Ninčević nakon uhićenja tijekom policijskog ispitivanja sve priznao te iznio iscrpan iskaz u nazočnosti svog odvjetnika


Neven Gaši (46) i  Saša Erik Ninčević (39) sjeli  su na optuženičku klupu  Županijskog suda u Zadru  zbog zloporabe opojnih droga.
 Gašija, koji je u pritvoru,  tereti se zbog prodaje kokaina  Ninčeviću i to u dva navrata.  Riječ je o kolovozu prošle  godine kada mu je za iznos od  500 kuna prodao jedan gram  te 2. veljače ove godine kada  mu je za iznos od tisuću kuna,  prodao 1,87 grama kokaina.
Nakon čitanja optužnice  obojica su se izjasnila kako se  ne osjećaju krivima te su rekli  kako će se braniti šutnjom,  iako je Ninčević odmah po  uhićenju u PU zadarskoj priznao djelo te iznio iscrpan iskaz  u nazočnosti branitelja Frane  Grbića.
 Ninčević, inače Hrvat s  francuskom putovnicom, tada  je ispričao kako Gašija zna od  ranije jer su zajedno radili. U  kolovozu prošle godine, za iznos od 500 kuna od Gašija je  kupio gram kokaina, pa ga je  2. veljače upitao može li mu  prodati dva grama. Policajcima je rekao kako je Gaši  pristao, pa su se dogovorili da  će ga kasnije kontaktirati telefonom radi dogovora oko  mjesta i vremena isporuke, što  je on i učinio u poslijepodnevnim satima. Prema dogovoru, došao je na Višnjik  ispred zgrade Bussines centra.  Očev BMW francuskih registracija parkirao je ispred ulaza  u podzemnu garažu te  sačekao Gašija. Zajedno su  krenuli prema zgradi Croatia  banke na Voštarnici, a putem  su obavili razmjenu. Gaši je  izišao iz vozila, a Ninčević se,  kako je ispričao, uputio prema  svojoj tvrtki “Confido”. Usput  je svratio u market, a po izlasku su ga dočekali policajci  kojima je odmah sam predao  paketić s kokainom koji je  držao u džepu jakne.
Jedini svjedok –  policajac
U nastavku rasprave saslušan je jedini svjedok u ovom  sudskom postupku –  policajac  Frane Kokić. On je zajedno s  dvojicom kolega tog poslijepodneva sudjelovao u prismotri Ninčevića za kojega je  policija imala saznanja da će  kupiti  drogu.
– Kolega i ja smo sjedili u  autu nedaleko od Bussines  centra i čekali da se Ninčević  pojavi. Zamijetili smo BMW  francuskih registracija koji se  zaustavio ispred garaže, a  izišao je Gaši kojega sam od  ranije znao i sjeo u automobil  nakon čega su se uputili prema Croatia banci kod Prekršajnog suda. Pratili smo ih  do tamo, a kada je kod banke  Gaši izašao, nastavili smo pratiti Ninčevića nakon čega je  on uhićen – ispričao je policajac. 
Na prijedlog Gašijeva odvjetnika da se iz pritvora pribavi podatak koristi li on ikakve zamjenske supstitute otkako je u pritvoru kako bi se  potkrijepila njegova tvrdnja  da već godinama nije ovisnik,  Sudsko je vijeće to i učinilo.  Pokazalo se kako u tri mjeseca  otkako je iza rešetaka, nije  konzumirao nikakve supstance za liječenje ovisnosti.
Završni govori  obrane i optužbe
To je potom njegov odvjetnik Milan Petričić u završnim  riječima naveo kao olakotnu  okolnost. Okosnicu obrane  svog klijenta Petričić je temeljio na nedostatku dokaza  jer je jedini svjedok koji je  Gašija teretio, Saša Erik  Ninčević, policijski iskaz povukao te se odlučio braniti  šutnjom. Ističući kako je riječ  o kratkom i nekvalitetnom dokaznom postupku, Petričić je  napomenuo kako optužba  mora u kontekstu Ustavnog i  dokaznog načela, dokazati  krivnju optuženog, a ne obrana njegovu nevinost. Osvrnuo  se i na Ninčevićevo ispitivanje  u policiji koje je, prema njegovim tvrdnjama, provedeno  kao da je riječ o hitnom postupku i to tijekom noćnih  sati, a da prije toga iako je kod  uhićenog pronađen kokain,  nije utvrđeno njegovo zdravstveno stanje i ubrojivost pod  pretpostavkom da je ovisnik.  To je, kazao je Petričić, nedopustivo i sud ne bi smio na  takvom iskazu temeljiti presudu. S Petričićem se složio i  Ninčevićev odvjetnik, Frane  Grbić, a sudu je kao olakotnu  okolnost za evidentan posjed  paketića s 1,87 grama kokaina  napomenuo kako njegov klijent ima dvoje malodobne djece, privatan posao, a naglasio  je i njegovu neosuđivanost.
 Presuda u petak
No, tužitelj Slobodan Denona kazao je kako je na temelju svih provedenih dokaza  nedvojbeno dokazano da su  obojica optuženika počinili  kaznena djela za koja im se  sudi. Naglasio je da kod izricanja kaznene sankcije svakako treba uzeti u obzir činjenica da je Gaši višestruko  osuđivan zbog droge, a zadnji  put u ožujku 2009. kada mu je  izrečena novčana kazna zbog  posjeda. To dokazuje, podcrtao je Denona, njegovu  odlučnost u ponavljanju kaznenih djela te oslikava kriminalnu volju zbog čega je  predložio i da mu se produlji  pritvor. U slučaju Ninčevića,  tužitelj je Sudskom vijeću napomenuo kako bi svakako trebali voditi računa o njegovu  iskrenu priznanju i doprinosu  u rješavanju kaznenog djela,  iako se na jučerašnjem ročištu   branio šutnjom.
Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Dijane Grancarić, presudu Gašiju i  Ninčeviću objavit će u petak.


U stanu mu pronađen ilegalni pištolj




Nakon uhićenja policija je pretragom Gašijeva stana pronašla paketić marihuane, a u pretrazi njegova radnog mjesta nađen mu je pištolj marke “crvena zastava” s osam metaka za koji nije posjedovao dozvolu.