Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadrani mogu mirno spavati, vatrogasci su spremni i opremljeni

04.05.2011. 22:00
Zadrani mogu mirno spavati,  vatrogasci su spremni i opremljeni


JVP Zadar ima 111 stalno zaposlenih djelatnika, raspoređenih u dvije postaje “Centar” i “Gaženica”, od toga 13 s višom i visokom stručnom spremom, šest vatrogasaca je trenutačno na višoj školi, osposobljen je tim ronilaca, deset djelatnika za intervencije na visinama i dubinama…


Prigodnim događanjima zadarski su  vatrogasci jučer svečano obilježili  Dan Sv. Florijana, svog nebeskog zaštitnika. Nakon što  je održana minuta šutnje za  tragično nastradale kornatske  vatrogasce i sve vatrogasce koji su gaseći požare dali svoje  živote, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije i Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra, Željko  Šoša, je okupljene ukratko  upoznao s radom zadarskih  vatrogasaca, koji su u ovoj godini na zadarskom području  od sveukupno 900 intervencija  djelovali čak 436 puta.
– Ne samo u Republici Hrvatskoj, već ni u Europi ne  postoji suvremenija tehnika  od ove naše, a sve to naravno  treba održavati te ulagati u  ljudstvo. U ovoj kriznoj godini  malo je teže, no mogu reći da  građani Zadra mogu mirno  spavati, jer smo mi uvijek  spremni da svaki zadatak izvršimo profesionalno, istaknuo je Šoša te je podsjetio i na  značenje vatrogastva u Zadru,  gdje je prvo vatrogasno  društvo osnovano daleke  1892. godine.
JVP Zadar ima 111 stalno  zaposlenih djelatnika, raspoređenih u dvije postaje “Centar” i “Gaženica”, od toga 13 s  višom i visokom stručnom  spremom, šest vatrogasaca je  trenutačno na višoj školi, osposobljen je tim ronilaca, deset djelatnika za intervencije  na visinama i dubinama…
– Poneke jedinice lokalne  samouprave u Zadarskoj  županiji ni do danas nisu osnovale svoja vatrogasna  društva, niti osigurale novac  za te potrebe, bez obzira što  već niz godina to od njih traže  zakonske odredbe, potužio se  Šoša te je najavio izložbu fotografija s vatrogasnom tematikom koja će se 11. svibnja  otvoriti u Gradskoj loži pod  nazivom “Vatrena priča”.
Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Zvonimir Vrančić  istakavši, uz ostalo, kako Grad  Zadar vrlo dobro surađuje s  vatrogascima.
– Ususret glavne turističke  sezone pozivam građane i goste na dodatni protupožarni  oprez, poručio je zadarski gradonačelnik nakon što je svim  zadarskim vatrogascima i svim  vatrogascima diljem Zadarske  županije čestitao blagdan Svetog Florijana.
Vatrogascima i gostima  obratio se i dožupan ujedno i  načelnik Stožera zaštite i  spašavanja u Zadarskoj županiji te predsjednik Upravnog  vijeća JVP Zadar Đani Bunja.  Položen je prigodno i vijenac  na kip Svetog Florijana.  Obred blagoslova je predvodio generalni vikar don Milivoj Bolobanić.
Pored navedenih na vježbi  su nazočili i zapovjednik protupožarne eskadrile u Zrakoplovnoj bazi Zemunik Davor  Turković, ravnateljica Doma  zdravlja Zadar Renata Bek,  predsjednik i direktor NK Zadra Bepo Bajlo, predstavnici  policije, Ivka Čorić iz županijskog Odsjeka za zaštitu,  učenici OŠ Valentin Klarin  Preko, djeca iz Dječjeg vrtića  Radost s Voštarnice i drugi.
Zadarski vatrogasci su potom okupljenim uzvanicima  predstavili sve tehničke mogućnosti opreme, vozila i ljudstva tijekom spektakularne vatrogasne pokazne vježbe. Pored gašenja zapaljive tekućine  pjenom i gašenja požara krutih tvari, prigodom jučerašnje  vježbe gostima je zorno pokazano i kako se gasi požar na  vozilu i kako se spašavaju stradali. Pokazan im je i rad vatrogasaca na ljestvama, visokim 32 metra, što znači da se  njima može doprijeti i do najviših zgrada u Zadru.
 


Filipjanski vatrogasci pokazali što znaju




U povodu blagdana Sv. Florijana, DVD općine Sv. Filip i Jakov jučer je na filipjanskoj rivi pokazao najveću i najorganiziraniju vježbu na području Filipjakova do danas. Bila je to najposjećenija vježba u Zadarskoj županiji i šire, nazočilo je preko 600 ljudi.
Edukativnim prizorima vidno zadovoljan nazočio je prvi zadarski vatrogasac Željko Šoša, šef Odjela za vatrogasnu operativu Hrvatskih autocesta Milan Ročak, općinski načelnik Igor Pedisić, donačelnik Vedran Zrilić, predsjednik OV-a i delegat skupštine županijske Vatrogasne zajednice Milivoj Milat, direktorica TZO Klara Eškinja Glavan, predsjednik udruge Napredak Denis Brzić, predsjednik filipjanskog UHDDR-a Goran Mikecin, učenici osnovne škole, djeca iz Dječjeg vrtića Cvit, građani i drugi.
– Filipjanski DVD trenutačno broji 148 članova, od toga 14 profesionalnih vatrogasaca sa završenom vatrogasnom školom koji rade u Javnim vatrogasnim postrojbama, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje ili Vatrogasnim postrojbama, podsjetio je zapovjednik Joško Majica koji je putem ozvučenja komentirao cijeli tijek 70-minutne vježbe.
Vatrogasci su tijekom vježbi gotovo neprekidno nagrađivani velikim pljeskom prepune filipjanske rive.
– Današnja vatrogasna vježba je prikaz mogućnosti filipjanskog vatrogastva u realnom prostoru. Pokazali smo sve ono što se događa kod požara u kuhinji, hotelu i na otvorenom, od početka požara do trenutka kada vatra eskalira, odnosno poprimi katastrofalne razmjere, kazao je vatrogasni zapovjednik Joško Majica.
Istaknuo je da su filipjanski vatrogasci u potpunosti spremni za predstojeću ljetnu požarnu sezonu te je građanima Sv. Filip i Jakova i njenim gostima dao garanciju da su, što se vatre tiče, sigurni.