Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zavod za zapošljavanje treba ukinuti!

04.05.2011. 22:00
Zavod za zapošljavanje treba ukinuti!


Mislio sam prešutjeti, ali ipak ću reći. Ako se budemo ravnali po Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bit će katastrofa. HZZ u prosjeku ne radi ništa i treba ga ukinuti. Samo prebacuju podatke s točke A na točku B. Bolje bi bilo uzeti podatke s portala “Moj posao” ili nekih agencija, rekao je Stanko Zrilić


Župan Stipe Zrilić  na jučer odražnom kolegiju podržao je prijedlog da Zadarska  županija staru zgradu Kazališta  lutaka proda Gradu Zadru za  oko 6,5 milijuna kuna. Prema  prijedlogu kojega još mora prihvatiti Skupština Zadarske županije Grad će zgradu otplaćivati  obročno kroz sljedećih devet godina, a ta će se sredstva koristiti  za otplatu kredita za završetak  novog Kazališta lutaka Zadar.
Župan je dao suglasnost i na  visinu cijene ulaznice za plažu  “Punta Skala”. Utvrđeno je da će  u lipnju i rujnu ulaznica koštati  20, a u srpnju i kolovozu 30 kuna  po osobi. Za djecu mlađu od 10  godina kupanje na Punta Skali  bit će besplatno.
Zanimljiva rasprava razvila se  oko prijedloga plana upisa  učenika u I. razred srednjih škola Zadarske županije za školsku  godinu 2011./2012.
Pročelnik Upravnog odjela za  društvene djelatnosti Ivan Šimunić izložio je plan upisa napomenuvši da se, za razliku od  proteklih godina kada su u izradi  plana sudjelovale škole i Ministrstvo, ove godine u njegovu  izradu uključio i Hrvatski zavod  za zapošljavanje.
Upravo taj kontakt s gospodarstvom koji je nedostajao ono  je po čemu je ovogodišnji plan  konkretniji od dosadašnjih, napomenuo je Šimunić. Tomu su  svakako doprinijele konkretne  preporuke HZZ-a.
– Hrvatski zavod za zapošljavanje se u preporukama referirao na statističke podatke o  nezaposlenosti, podatke o  traženoj radnoj snazi te na planove razvoja ovog područja.  Uzevši u obzir navedene parametre HZZ je preporučio povećanje broja učenika koji će se  školovati za zvanje kuhara, zidara, bravara, stolara, pekara,  pomorskog nautičara, tehničara  za brodostrojarstvo… Također  preporuka je i da sljedeće školske godine bude manje upisanih  frizera, cvjećara, pedikera, ekonomista, elektrotehničara, grafičkih tehničara, eko tehničara…  To ne znači da će se ići na smanjenje broja odjela već na smanjenje ili povećanje broja učenika u određenim odjelima, pojasnio je Šimunić.
Za riječ se javio dožupan Stanko Zrilić koji je u načelu podržao  plan upisa u srednje škole. Ipak,  nije bio potpuno zadovoljan.
– Mislio sam prešutjeti, ali ipak  ću reći. Ako se budemo ravnali  po Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bit će katastrofa.  HZZ u prosjeku ne radi ništa i  treba ga ukinuti. Samo prebacuju podatke s točke A na točku  B. Bolje bi bilo uzeti podatke s  portala “Moj posao” ili nekih  agencija, rekao je Stanko Zrilić  koji je HZZ-u posebno zamjerio  preporuku da se smanji broj frizera, pedikera i cvjećara.
– Gospodarstvo je na koljenima, a HZZ preporuča smanjenje broja učenika za zanimanja u kojima se mogu brzo zaposliti i zaraditi, čudio se  dožupan Zrilić.
Župan Zrilić svojeg je zamjenika upozorio da na kolegiju  ne bi trebao iznositi svoje privatne opservacije.
– Ovo što sam rekao rekao sam  kao dožupan, odgovorio je županu zamjenik Zrilić.
U nastavku kolegija su predloženi članovi Upravnog vijeća  Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije. Za predsjednika je predložen mr. sc. Željko  Ivković, a za članove mag. ing. el.  Lovro Jurišić i prof. Franka Krajnović.
 


Podkarpatsko vojvodstvo novi partner




Župan je dao zeleno svjetlo te Županijskoj skupštini proslijedio prihvaćanje Sporazuma o međunarodnoj suradnji između Podkarpatskog vojvodstva u Poljskoj i Zadarske županije.
Skupštini je predloženo i da župana Stipu Zrilića ovlasti za potpisivanje Sporazuma o suradnji uime Zadarske županije.


 


Izdavanje dozvola za gradnju u Poličniku i Starigradu


Iz Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove županu je na uvid stigao  zahtjev općinskih vijeća Starigrada i Poličnika koja traže suglasnost Županijske  skupštine za povjeravanje obavljanja poslova izdavanja dokumenata prostornog  uređenja i gradnje na području tih jedinica lokalne samouprave.
Župan je podržao ove zahtjeve, a ako i Skupština dade pozitivno mišljenje žitelji  dviju općina za traženje dokumenata prostornog uređenja i gradnje više neće morati  putovati u Zadar.
U obrazloženju prijedloga navodi se da je trenutačno stanje neriješenih predmeta  za Općinu Poličnik 113 neriješenih predmeta, od čega je lokacijskih dozvola za koje  je podnesen zahtjev do 2007. godine 34, a zahtjeva po novom Zakonu o  prostornom uređenju i gradnji je 79.
Nadalje, u 2010. godini za Općinu Poličnik i pripadajuće mjesne odbore Lovinac,  Murvica, Visočane i Suhovare zaprimljeno je ukupno 29 novih predmeta, bez  lokacijskih dozvola.
Sadašnje stanje neriješenih predmeta za Općinu Starigrad je 167 neriješenih  predmeta od čega je lokacijskih dozvola za koje je podnesen zahtjev do 2007.  godine 12, a zahtjeva po novom Zakonu o prostornom uređenju i gradnji je 155.
Tijekom 2010. godine je za Općinu Starigrad i pripadajuće mjesne  odbore Seline i Tribanj zaprimljeno ukupno 64 novih predmeta, bez  lokacijskih dozvola


 


Edukacija za povrtlare, kozare i ovčare


Župan je dao suglasnost da Zadarska županija s Programom  ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) sklopi Sporazum o provedbi  projekta “Edukacija i stručno osposobljavanje za rad na poljoprivrednom gospodarstvu na području Zadarske županije”. Ukupna  vrijednost projekta je 180.000 kuna. Udjeli Zadarske županije i UNDP-a  su jednaki – svaka strana osigurat će po 75.000 kuna. Preostali iznos od  30.000 kuna sufinancirat će polaznici edukacije.
Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Daniel  Segarić, cilj projekta je osigurati edukaciju za prvih 25 polaznika koji su  značajniji nositelji povrtlarske proizvodnje u Zadarskoj županiji, kao i za  25 značajnijih uzgajivača ovaca i koza.