Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Željinom do željene produžene turističke sezone

04.05.2011. 22:00
Željinom do željene  produžene turističke sezone


Ovo je veliki iskorak za našu turističku ponudu i nastavak naših dosadašnjih ulaganja u pješačke i biciklističke staze. Na Željinoj se može penjati tijekom cijele godine što je naša prednost. Litica će biti uvrštena u penjački vodič Hrvatske tako da je mogu vidjeti sve penjačke udruge u Hrvatskoj i izvan nje, rekao je direktor TZ Preko Ante Brižić


Turistička ponuda općine Preko i otoka Ugljana od jučer je službeno obogaćena sportskim penjanjem  na litici Željina na brdu Sv.  Mihovil. Uređenje trideset  penjačkih pravaca različite  težine inicirala je TZ Preko,  zajedno s Općinom Preko, Turističkom zajednicom Zadarske županijom i Hrvatskom  turističkom zajednicom, a  pravce su obilježili članovi  Planinarskog društva Paklenica iz Zadra. Sljedeći korak je  njeno uvrštavanje u hrvatski  penjački vodič.
Litica Željina nalazi se uz  istoimenu rekreacijsku stazu.  Sportski penjači i alpinisti su  se i do sada penjali na njoj, ali  ovo je prvi put da se krenulo u  sustavno obilježavanje pravaca na njoj. Pravci su različite  težine namijenjeni za početnike, školarce, rekreativce i  profesionalce.
– Prednost litice Željine jest  što ovdje sezona penjanja  počinje tri mjeseca ranije nego  u NP Paklenica zbog posebnih  mikroklimatskih uvjeta koji  ovdje vladaju. Prvenstveno se  to odnosi na to što je zaštićena  od bure. Željinu zadarski  penjači još od pedesetih godina prošlog stoljeća koriste  kao penjalište za trening i pripremu za visoko zahtjevne ture, rekao je predsjednik PD  Paklenica Željko Kostić.
S obzirom na raniji početak  penjačke sezone u Preku već  sljedeću veljaču očekuju  sportske penjače i alpiniste iz  inozemstva, osobito iz onih  zemalja gdje su ove discipline  popularne.
– Ovo je veliki iskorak za  našu turističku ponudu i nastavak naših dosadašnjih ulaganja u pješačke i biciklističke  staze. Na Željinoj se može  penjati tijekom cijele godine  što je naša prednost. Litica će  biti uvrštena u penjački vodič  Hrvatske tako da će s njom biti  upoznate sve penjačke udruge  u Hrvatskoj i izvan nje. Mi  smo već uspostavili kontakte s  nekim turističkim agencijama  koje će ovu ponudu prodavati.  Za deset dana očekujemo grupu Engleza koji će se vjerojatno biti prvi gosti koji će se  penjati na ovim stijenama, rekao je direktor TZ Preko Ante  Brižić.
 


Repetitor sa Sv. Mihovila seli na Velu Glava




Sv. Mihovil pretvara se u sportsko-rekreacijsko-kulturno izletište. Za sada tu sliku narušava  repetitor na tvrđavi Sv. Mihovil koji  je tamo postavljen za vrijeme Domovinskog rata. Općina Preko radi na uklanjanju, kao i uređenju  cijelog prostora, kako je jučer  rekao predstavnik Općine Valentin  Bakota.
– Općina Preko aplicira na fond  EU za rekonstrukciju oštećenih  spomenika kulture u ratu za projektnu dokumentaciju rekonstrukcije utvrde Sv. Mihovil. Paralelno s tim ide se na izmiještanje ovih nakaradnih repetitora na Velu Glavu.