Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Strikoman obilježio 100 godina prvog leta aviona u Zadru

04.05.2012. 22:00
Strikoman obilježio 100 godina prvog leta aviona u Zadru


Suradnja fotografa Šime Strikomana i Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra nastavljena je jučer snimanjem 281. milenijske fotografije. Učenici s Voštarnice su na zadarskom Forumu svojim tijelima oblikovali siluetu zrakoplova Bleriot 12 koji je prije sto godina sletio u Zadar, na mjestu današnjih Ravnica. Riječ je o sličnom tipu zrakoplova kojim je Francuz Louis Bleriot 1907. kao prvi čovjek preletio La Manche.
– Ovo je četvrti put da se odazivamo pozivu Šime Strikomana, a ova milenijska fotografija je naš doprinos proslavi 100 godina prvog leta aviona u Zadru. U snimanju su sudjelovali svi razredi naše škole, osim prvašića. Siluetu aviona stvorilo je 750 učenika, rekao je ravnatelj škole Ivan Čular. Učenici OŠ Šime Budinića sudjelovali su u snimanju lika Krešimira Ćosića pored njegove dvorane na Višnjiku. Šimi Strikomanu pozirali su također za projekt Lule mira na zadarskoj Rivi te nakon što je škola dobila epitet ekoškole učenici su svojim tijelima napravili logo ekoškole.
– Zadovoljstvo je uvijek raditi u Zadru, posebice s učenicima OŠ Šime Budinića koji su, unatoč suncu i vrućini, iskusno “odradili” svoj posao. Projekt milenijske fotografije nastavlja se već u subotu u Karlovcu, snimanjem 400 bikera koji će oblikovati siluetu motorista-bikera. Oko 400 motorista sudjelovat će u snimanju sa svojim motorima za akciju “Karavana za život – bikeri na cesti. U ponedjeljak, u Šibeniku će se snimati milenijska fotografija povodom sto godina Gimnazije Šibenik u obliku Antuna Vrančića. Istovremeno kad i Šime Strikoman, milenijsku fotografiju snimio je iz zrakoplova Cessna pilot Aero-kluba Zadar Velid Jakupović Gricko.