Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Utjecaj medijske konvergencije na budućnost radija

04.05.2012. 22:00
Utjecaj medijske konvergencije na budućnost radija


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana magistarskog rada Silvija Šopa. Znanstveni magistarski rad pod naslovom “Konvergencija medija i radijsko novinarstvo – primjer Hrvatskog radija” Šop je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Nenad Prelog, prof. dr. sc. Stjepan Malović i prof. dr. sc. Marina Mučalo.
Silvio Šop djeluje kao novinar na Hrvatskom radiju od 1998. godine, a posljednjih godina i kao suradnik na predmetima vezanim uz radio na Studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 2011. je pomoćnik glavnog urednika Hrvatskog radija, a zadužen je za razvoj novih medija što dolazi do izražaja u odabiru teme i razradi koncepta konvergencije medija na Hrvatskom radiju.
Magistarski rad Silvija Šopa ima 66 stranica podijeljenih u sedam poglavlja, popis literature i sažetak.
U svojoj ocjeni dr. sc. Nenad Prelog ističe kako je “vidljivo da je magistarski rad Silvija Šopa vrijedno djelo koje se po prvi puta u nas bavi jednim aktualnim i važnim procesom kao što su problemi digitalizacije radijskog programa, utjecaja medijske konvergencije na budućnost toga medija, a sve to istraženo na primjeru Hrvatskog radija, dakle empirijski provjereno. Pokazano je da je bez obzira na niz kadrovskih i financijskih problema HR načinio relativno veliki korak ka korištenju novih načina pohrane i prijenosa informacija, čime je pokazao da i za taj medij postoji budućnost u svijetu u kojem sve više dominiraju kako novi konvergirani uređaji, tako i korisnici koji imaju drugačije potrebe i zahtjeve. Ovaj rad će sigurno poslužiti ne samo u daljnjem razvoju radija već i kao izvor informacija za sve one koji će se ubuduće baviti ovim problemom”.