Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ivan Ramljak i društvo poigrali se sa Splitom

04.05.2016. 22:00
Ivan  Ramljak i  društvo  poigrali se  sa Splitom


Nije bilo baš realno očekivati da Splićani mogu zaprijetiti Zadranima u Krešinom domu, ali da će se baš tako osramotiti pred zadarskom publikom vjerojatno nisu sanjali ni u najgoroj noćnoj mori. Daleko su “žuti” od nekadašnjih dana ponosa i slave, ali i u ovako teškim vremenima bila im je to zasigurno jedna od najgorih utakmica u povijesti. Zadru, pak, najbolja u Ligi za prvaka ove sezone. Momčad Ante Nazora dominirala je od prve do posljednje sekunde, o čemu najbolje svjedoči konačan rezultat – 90:49. Koji je mogao biti i uvjerljiviji, jer je u 35. minuti bilo najvećih +45, 79:34. Gosti nisu imali nijednog dvocifrenog igrača, a domaći su imali prije svega sjajnog Ivana Ramljaka (19 poena, 9 skokova, 4 asistencije i nekoliko vrlo atraktivnih poteza) pa onda i još nekoliko vrlo razigranih. Slavio je i Zagreb na gostovanju kod Gorice pa je zadržao isti omjer kao Zadar (6-5), dok je Kvarner pobjedom u Šibeniku ostao korak iza (5-6).
Valorizacija 68-1
Ako se u ovoj utakmici uopće može govoriti o neizvjesnosti, ona je trajala nekih pet-šest minuta dok se Zadrani nisu napadački razigrali. I to je bio jedini razlog zašto su Splićani sa samo četiri poena bili u igri. U početku to nije bila gledljiva košarka, ali onda se Ivan Ramljak pobrinuo da zagrije dlanove publike. Prvo je osvojio loptu i zakucao u kontranapadu, a onda monstruoznom blokadom zaustavio Subotića i poslao Kraljevića na lagano zakucavanje na drugoj strani. Kod 10:4 Ivica Skelin pozvao je prvi time-out, ali nije mu pomoglo. Barać je položio na zicer-asistenciju Kraljevića, a Delaš je na prethodna četiri poena nadodao još pet. Od gostiju vrijedi zabilježiti samo Subotićevu tricu, ali nakon toga više ni u jednom trenutku nisu bili na jednoznamenkastom zaostatku. Prva dionica završila je 17:7, a na početku druge su Šango s pet poena i Bašić kontrom za 24:9 natjerali Skelina na novu minutu odmora. S obzirom na rezultatski potpunu nezanimljvost, publika je žudila za ponekim atraktivnim potezom da bi se kućama mogla vratiti s nekakvim dojmovima. To joj je ponudio opet Ivan Ramljak sjajnim zakucavanjima, prvo jednom pa zatim dvjema rukama. Uz to je stigao i asistirati Baraću, koji je bio najefikasniji zadarski igrač u prvom poluvremenu sa 13 poena, a zatim i Marinkoviću za velikih +26, 44:18 na velikom odmoru. O Splićanima samo jedan podatak. U prvih dvadeset minuta imali su valorizaciju 1. Riječima: JEDAN. S druge strane, Zadar je sakupio čak 68 indeksnih bodova i to, zanimljivo, šutirajući trice 2-10.
Atrakcija za publiku
Ramljakov “show” nastavljen je i u trećoj četvrtini. Zabijao je na sve moguće načine, iz svih pozicija, skakao, asistirao, a demoralizirani protivnici su to mogli samo promatrati. Utrpao je još 11 poena, a još su nešto pridodali Kraljević i Barać pa je u 28. minuti na semaforu svijetlilo gotovo nevjerojatnih +40, 69:29. Split na terenu nije postojao, a čak se ni njegov trener više nije trudio tu agoniju prekidati time-outima. Zato se na neobičan potez odlučio Ante Nazor, koji je dvije minute prije kraja četvrtine napravio četverostruku zamjenu. Iz igre su izišli Bošnjak (jedini bez poena), Kraljević, Ramljak i Barać, a ušli su Jelenković, Šango, Špaleta i Marinković. Naravno, uz veliki pljesak s tribina i skandiranje: “Mi smo Zadrani, Zadar je naš.”. U završnoj dionici Špaleta je pružio dojmljivu predstavu, koju je okončao s osam poena, dva skoka i četiri blokade, a u strijelce se, na oduševljenje navijača, upisao i najmlađi Jelenković. Na kraju je Tornado skandirao i: “Dođite vamo.” Igrači su im, naravno, udovoljili i izišli na bis. Lijepa uvertira za nadolazeće gostovanje kod Cedevite, a onda i ključnu utakmicu sa Zagrebom sljedeći tjedan.