Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Od požarišta do zaglavljenog lifta i izgubljenog kanarinca

04.05.2016. 22:00
Od požarišta do  zaglavljenog lifta i  izgubljenog kanarinca


Prigodnim programom, uručenjem zahvalnica i priznanja,  te pokaznim vježbama zadarski vatrogasci jučer su obilježili blagdan sv.  Florijana, njihova zaštitnika.
Svečani program počeo je hrvatskom himnom nakon čega je prigodni  govor održao Željko Šoša, prvi čovjek zadarskih vatrogasaca.
Od 700 do 1.000 intervencija
– Iznimna mi je čast da vas sve mogu pozdraviti u ime Vatrograsne zajednice Grada Zadra. Svim vatrogascima čestitam dan sv. Florijana, 4.  svibnja, da bude naš zaštitinik u svim intervencijama koje imamo, rekao  je Šoša.
Osvrnuo se na početak rada Javne vatrogasne postaje Zadar, podsjetivši kako je osnovana 1946. godine, a do 1994. radila je kao Centar za  zaštitu od požara Općine Zadar. 1. siječnja 1994. prelazi u sustav Ministarstva unutarnjih poslova, a 1999. godine prelazi pod jedinice lokalne  samouprave, a Grad Zadar je osnivač Javne vatrogasne postrojbe Grada  Zadra. Sukladno sporazumu, tri susjedne općine grada Zadra, Zemunik  Donji, Poličnik i Bibinje zajedno s Gradom Zadrom od 2015. su suosnivači JVP Zadar. Tom prigodom Šoša je čestitao načelnicima triju općina  što su na ovaj način riješili i sustav zaštite od požara u svojim mjestima.
– JVP Zadar godišnje ima od 700 do 1.000 intervencija, a otprilike je 50  posto požara, a ostalih 50 posto su tehničke intervencije, od jednostavnijih poput ljudi koji su zaglavili u liftu, pa do težih kao što su prometne  nesreće. U Zadarskoj županiji organizirani smo da svi radimo kao jedinstvena županijska vatrogasna postrojba, iako svaka jedinica lokalne samouprave ima svoju zaštitu. To se pokazalo učinkovitim jer u ovih 16 godina od osnivanja JVP Zadar niti jednom, na sreću, nismo trebali pomoć  susjednih županija, dok su zadarski vatrogasci u više navrata bili u drugim županijama od Primorsko-goranske do Dubrovačke, pa i u Slavoniji  za vrijeme poplava, naglasio je Šoša.
Najavio je i sudjelovanje djelatnika JVP Zadar na pokaznoj vježbi na  Trgu bana Josipa Jelačića zajedno s JVP iz Zagreba, Rijeke, Varaždina i  DVD iz Đakova u subotu, 7. svibnja. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH, kao najbolje postrojbe izvest će pokaznu vježbu povodom  140. obljetnice osnutka Hrvatske vatrogasne zajednice.
– Velika je ovo čast za zadarske vatrogasce, zaključio je Šoša.
Zadrani imaju povjerenja u vatrogasce
U ime Grada Zadra prigodan govor održao je i Zvonimir Vrančić, zadarski dogradonačelnik.
– Čestitam vam Dan vašeg zaštitnika. Također vam čestitam na dosadašnjem radu. U Gradu Zadru zadovoljni smo vašim radom. Upravo  vašim zalaganjem, odricanjem, opremljenošću na području grada i šire,  spriječene su veće katastrofe od požara. Isto tako, zadovoljna je javnost  vašim djelovanjem i izvan sezone. Na neki način postali ste javni servis  građana i oni vas zovu za sve sitne, veće i manje potrebe, od prometnih  nesreća, zaglavljenog lifta do izgubljenog kanarinca. Uglavnom vas se  zove za pomoć što je dobro jer građani u vas imaju povjerenja, kazao je  Vrančić.
Ocjenio je dobrom suradnju Grada Zadra i JVP Zadar. Uoči početka turističke sezone i one požarne, Vrančić je poželio vatrogascima što manje  posla, te apelirao da se pazi na preporuke o sprečavanju širenja požara.
Nakon prigodnih govora, Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik JVP Zadar, uručio je zahvalnice predsjednice Kolinde  Grabar Kitarović djelatnicima JVP Zadar, za potporu i sudjelovanje u  provedbi mimohoda Oružanih snaga RH prilikom obilježavanja 20.  obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Dobili su ih Edi Delija, Mario  Erstić i Marko Zdrilić.
Nakon svečanog dijela, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zadar  izveli su tradicionalno, četiri pokazne vježbe gašenja požara pjenom i  vodom, te evakuaciju osoba skokom na uskočnicu, spuštanje s visine, te  spuštanje iz helikoptera kojeg je zamijenilo vozilo s pokretnim ljestvama. Pokazne vježbe privukli su i mališane iz obližnjih dječjih vrtića koji  su kao i velik broj uzvanika uživali u vježbama iskusnih i dobro pripremljenih zadarskih vatrogasaca.


Kalmeti povelja i počasno članstvo


Zahvalnice za poseban doprinos i potporu vatrogastvu zapovjednik Željko Šoša  uručio je članu Upravnog vijeća JVP Zadar, Josi Nekiću, Grozdani Perić, te načelnicima općina Poličnik, Bibinje i Zemunik Donji, Davoru Lončaru, Brunu Bugariji i Ivici Šariću.
Željko Šoša kao predsjednik DVD-a Zadar i u ime Upravnog odbora DVD-a Zadar  dodijelio je povelju Božidaru Kalmeti, zadarskom gradonačelniku za poseban doprinos vatrogastvu. Odlukom donesenom 29. travnja, Upravni odbor DVD-a Zadar proglasio je Božidara Kalmetu počasnim članom DVD-a Zadar. Odluka se temelji na  njegovom nemjerljivom doprinosu vatrogasnim postrojbama na području grada Zadra.
Nagradu je u ime gradonačelnika preuzeo Zvonimir Vrančić.