Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nije svaki otpad smeće

Autor: Elza Radulić-Toman

04.06.2009. 22:00
Nije svaki otpad smeće


Savjetuje se naše najmlađe sugrađane, između ostaloga (a oni će možda poučiti svoje roditelje), da zatvore vodu dok peru zube, da u trgovinu nose samo platnene vrećice jer se plastične razgrađuju više od tisuću godina. Uči ih da treba pokupiti izmet iza svojih kućnih ljubimaca, da skupljaju prazne boce i vrate ih u dućan, da zelene ostatke kompostiraju, da ne bacaju žvakaće gume na pod…


Nastavljajući i svoju edukativnu zadaću zadarska Čistoća je zajedno s udrugom Eko-Zadar javnosti predstavila novi Vodič kroz pravilno odlaganje otpada. Drugi je to vodič po redu, jer su sličnog  tiskali i razdijelili građanima i prošle godine. Na konferenciji za novinare jučer je predstavljen ovaj najnoviji tiskani materijal kao i zasebna knjižica s praktičnim savjetima za najmlađe Zadrane. Te edukativne sadržaje novinarima su predstavili direktor Čistoće Tomislav Ćurko, predsjednica udruge Eko-Zadar Atana Grbić-Martinović te iz udruge Nives Rogoznica i iz Čistoće Vesna Đili.
Pravo na čist okoliš
Svaki čovjek ima pravo na čisti okoliš, ali njegova čistoća počinje i završava s čovjekom koji svakodnevno proizvodi otpad, pa i onaj opasni. No, nažalost, mnogi ljudi niti ne znaju, niti su svjesni kolike su opasnosti od odbačenog otpada i da se njime opasno zagađuju voda, more, zrak i time ugrožava čovjekovo zdravlje, kao i uopće opstanak živih bića. Isto tako svaki otpad nije smeće, kako se i jučer iznova čulo i upozorilo naše građane kojima se želi i s ovim doprijeti do svijesti da što manje zagađuju okoliš. Prva stvar svakako je pravilno odlaganje otpada, odnosno njegovo odvajanje po vrstama. Znade se da se određeni otpad može reciklirati i dobro iskoristiti za novu proizvodnju, a što se upravo počelo raditi u Zadarskoj županiji. Naime, Zadrani već odvajaju ambalažni otpad od tzv. ostalih polimera iz domaćinstava, poput boca od ulja, kozmetike, mliječnih proizvoda i sl., a koji se potom odvozi u novi preradbeni pogon u Gračacu i prerađuje. Zadar je prvi u Hrvatskoj krenuo u taj pilot-projekt Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Kako odlagati koji otpad
U spomenutom Vodiču kroz pravilno odlaganje otpada navodi se podrobno koji otpad i kako treba odlagati, a navedeni su i točni datumi kada Čistoća dolazi u koju gradsku zonu, dva puta mjesečno, po žute vrećice s takvim otpadom.
Tiskano je 30.000 ovih vodiča i oni će biti podijeljeni svakome domaćinstvu, zajedno s računima za čistoću za lipanj.
Zanimljiva je i knjižica s praktičnim savjetima za najmlađe, koji se od najmlađih dana uče čuvanju svoga okoliša. Uz udrugu i Čistoću, u njezino tiskanje uključena je i Gradska knjižnica. Savjetuje se naše najmlađe sugrađane, između ostaloga (a oni će možda poučiti svoje roditelje), da zatvore vodu dok peru zube, da u trgovinu nose samo platnene vrećice jer se plastične razgrađuju više od tisuću godina. Uči ih da treba pokupiti izmet iza svojih kućnih ljubimaca, da skupljaju prazne boce i vrate ih u dućan, da zelene ostatke kompostiraju, da ne bacaju žvakaće gume na pod… Naime, Eko-Zadar već niz godina, kao i Čistoća,  provodi edukativne akcije među polaznicima vrtića i osnovnih škola, ali i sve više među starijim učenicima. Imaju i web stranice s edukativnim sadržajima, kontakt telefone, a sve to kako bi buduće generacije građana više pažnje posvećivale čistoći okoliša, a time i svome zdravlju.


 SKUPLJANJE KRUPNOG OTPADA NA POLUOTOKU




U subotu 6. lipnja Čistoća organizira odvoženje krupnoga otpada s Poluotoka. Vesna Đili iz Čistoće poručila je građanima koji stanuju na Poluotoku da svoj krupni otpad mogu iznijeti već u petak navečer ili u subotu ujutro, jer će njihovi kamioni u jutarnjim satima doći po njega. Bit će to zadnja akcija odvoza krupnoga otpada s Poluotoka prije ovogodišnje turističke sezone i za drugu akciju neće biti prilike sve do jeseni. Zato bi se svi oni koji u svjim stanovima imaju krupnoga otpada trebali uključiti u sadašnju akciju.