Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ujutro isporučuje poštu, popodne golove

Autor: Šime Ćurko

04.06.2009. 22:00
Ujutro isporučuje poštu, popodne golove

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Istina je da mi je žao što nikad nisam zaigrao za Zadar, ali da me danas netko pita Zadar ili Velebit, bez problema bih rekao Velebit – kaže Dado Klapan, poštar koji je u dresu Velebita s dva gola srušio Zadar u finalu Županijskog kupa


Jučer ujutro već u sedam sati bio je na radnom mjestu. Uzeo svoju pošiljku koju treba isporučiti i krenuo u akciju. I tako svaki dan, od sedam do 15 sati, najčešće po Poluotoku, premda mu ni drugi tereni nisu nepoznanica. Samo nekoliko sati ranije bio je glavna nogometna zvijezda na Stanovima kada je s dva gola za svoj Velebit potopio Zadar u finalu županijskog Kupa. Najbolja utakmica u karijeri? Definitivno.
– Želio sam konačno osvojiti Kup jer smo prijašnjih godina triput gubili u finalima i to u utakmicama u kojima smo bili favoriti. Prekjučer je situacija bila obrnuta, svi su očekivali de će Zadar pobijediti, a nas je malo tko shvaćao ozbiljno. No, došao je red i na Velebit – kaže Davor Klapan, tridesetogodišnji napadač i kapetan benkovačkog trećeligaša, čiji se nogometna priča ne razlikuje mnogo od većine onih koji su trenirali nogomet u Zadru. I ne samo u Zadru.
Počeo ratne 1991.
– Nogomet sam počeo trenirati 1991. godine kao trinaestogodišnjak kod Miška Paunovića. Bio je to početak Domovinskog rata. Do tada smo živjeli u Pridrazi, ali smo nakon okupacije našeg mjesta izbjegli u Punta Skalu. Od tamo sam putovao u Zadar na treninge.
Rat je završio, Davor, ili Dado kako ga zapravo svi zovu, postao je punoljetan. Značilo je to i rastanak sa Zadrom.
– Kad mi je završio juniorski staž u Zadru za mene više nije bilo mjesta. Vratio sam se u Pridragu, u Hajduk gdje sam bio dvije godine. Nakon toga pozvali su me u Velebit koji je tada izborio ulazak u Treću ligu. I tako sam već deset godina u Velebitu gdje mi se nedavno pridružio i brat Mile.
Dado je napadač, ove sezone zabio je za Velebit u Trećoj ligi deset golova.
– Uvijek sam igrao napadača. Golovi? Ima ih svake sezone, nekad više, nekad manje. Svejedno, glavno da Velebit već godinama igra jako dobro. Ovo je sigurno najbolja godina za benkovački nogomet, makar od kad ja igram za Velebit.
Treća liga iziskuje podosta napora, klubovi jesu amaterski, no zna se da svi isplaćuju honorare igračima.
– Istina je da dobivamo određenu naknadu za igranje jer bi nam u protivnom nastupanje u Trećoj ligi bio čisti gubitak. Ja sam na radnom mjestu do 15 sati, a nakon toga se vozim na trening u Benkovac i tek kad završi trening idem kući u Pridragu gdje živim sa suprugom Tatjanom, kćeri Nikolinom i sinom Gabrijelom. Osim toga Velebit svake sezone ima 17 gostovanja. Treba i to izdržati svaki drugi vikend tijekom sezone.
Nadao se do 27. godine
Igrate i mali nogomet.
– Deset godina sam u Tinu i tamo sam doživio puno lijepih trenutaka. Posebno u ljeto 2007. kada smo osvojili mnogo velikih turnira u Zadarskoj županiji.
Kako ste proslavili pobjedu nad Zadrom?
– Bili smo na zajedničkoj večeri na kojoj je bilo i vodstvo kluba. Nakon toga otišao sam kući na spavanje jer sam morao ujutro na posao.
Jeste li očekivali onako slabi Zadar?
– Nismo se puno zamarali sa Zadrom. Znali samo kako su igrali ove sezone u Prvoj HNL i bilo je jasno da nisu nepobjedivi. Orijentirali smo se na to kako ćemo se mi posložiti. A posložili smo se jako dobro. Trener Vlado Mandić dao nam je detaljne upute kako treba igrati i sve smo to prenijeli na teren.
Je li bilo i malo osvete u vašim golovima matičnom klubu?
– Ni govora. Istina je da mi je žao što nikad nisam zaigrao za Zadar, ali da me danas netko pita Zadar ili Velebit, bez problema bih rekao Velebit. Sve do 27 godina živio sam samo od nogometa nadajući se da mogu ostvariti karijeru iznad trećeligaških okvira. Kad sam shvatio da od toga nema ništa, zaposlio sam se kao poštar. Zadar je imao svoj put, ja svoj i znam da nisam pogriješio. Nema nikakve osvete, jedino što sam želio je osvojiti Kup.


 POŠTARI I NOGOMET




Cijela Hrvatska sjeća se Ivice Šupe, poštara koji je lani zabio dva gola Dinamu u dresu Zagore u četvrtfinalu nogometnog Kupa. Poštar Ivica, poštar Dado, ima li još poznatih poštara nogometaša?
– Ima, naravno. U Zadarskoj županiji to su Marin Klanac, koji je sada sportski direktor Velebita, zatim Jure Šarić pa Ante Gospić… Okupimo se na poštanskim igrama na kojima Zadarska županija ima odličnu momčad.
Što poštare održava u formi? Možda to što dosta pješače na svom poslu?
– Možda nekima i to pomaže, ali ima i poštara koji koriste motocikl. Kako bilo, očito su poštari dobri nogometaši.
Ili su nogometaši dobri poštari?
– Može i tako.


 VELEBIT IMA IGRAČE ZA ZADAR


Velebit se na Stanovima predstavio kao momčad koja u svojim redovima ima zanimljivih pojedinaca. Mnogi od njih nisu ništa lošiji od onih koji trenutačno nastupaju za Zadar. Može li netko iz Velebita igrati u Prvoj HNL?
– Ja sigurno više ne – našalio se Dado i dodao:
– Velebit je odlična momčad, svi naši igrači su školovani nogometaši od kojih većina nije imala podršku u najvažnijem dijelu svoje karijere. Kad ih je trebalo malo pogurati, nije imao tko i zato su oni danas u Trećoj, a ne u Prvoj ligi. U Velebitu ima igrača koji bi Zadru dobrodošli, samo ih na Stanovima trebaju znati prepoznati.