Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tomić čitao sa ZAPisovcima

Autor: Ante Rogić

04.06.2010. 22:00
Tomić čitao sa ZAPisovcima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Posljednji susret društva neafirmiranih zadarskih pisaca ‘ZAPis’ održan je u petak u u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Osmišljen i najavljen kao književna večer s Antom Tomićem susret ipak nije prošao kao klasičan književni susret. Prvenstveno je to bila još jedna večer ZAPis-ovaca, a onda im se u svojem iščitavanju kolumni, objedinjenih u najnovije izdanje, pridružio i Ante Tomić.
Svojim pričama još jednom su se predstavili Mario Padelin, Elvis Serdar, Robert Nezirović, Igor Eškinja i Iva Pejković, a svojim poetskim uratcima pridružio im se Ive Baričić.
Mario Padelin ponudio je još jednu sebi svojstvenu priču naslovljenu ‘Saga o majstorima’. Imali smo priliku čuti još jedno u nizu njegovih gorkih životnih iskustava, ovaj put s kućnim majstorima.
‘Druže, ja bi dva, ne tri’, naslov je priče Elvisa Serdara kojom su se svi još jednom prisjetii školskih dana.
Rober Nezirović je pročitao priču koja govori o dilemi, imati sina znanstvenika, a gaya, ili ženskara, s malo lošijim uspjehom u školi.
Kako bi se prekinuo niz proznih uradaka Ive Baričić je pročitao nekoliko svojih pjesama. Baričić je pučki pjesnik iz Sv. Filip i Jakova, a pjesme piše već nekih 20-ak godina. Čuli smo pjesmu ‘Karnevali’, prigodnu pjesmu o ćaći…
Za razliku od Padelinovog, Srdarovog i Nezirovićevog prepoznatljivog humora Iva Pejković ponudila je priču o bolnom životnom iskustvu, priču o piscu koji nije prepoznao svoju kćer… Čitajući priču ‘Epilog’ Iva je bacala ispisane paipre, trgala ih, zorno prikazujući koliko bolna i žiotna može biti jedna priča.
Kao posljednji ZaPis-ovac nastupio je Igor Eškinja, s pričom o otmjenosti i sirovim nagonima, pričom koja govori o mjestu gdje se jede prava janjetina, a jednom prilikom dolaze fini gosti i nastaje opća zbrka…
Ante Tomić je, dakle, iščitavao kolumne napomenuvši kako svako malo objavi knjigu istih. Istaknuo je kako kolumne uvijek piše u posljednji trenutak, vjerojatno radi te napetosti posljednjeg trenutka. Pročitao je, između ostalog, kolumnu koja govori o gubitku moći, odnosno silasku s vlasti i bolnim posljedicama koje isto ostavalja. Također je pročitao kolumnu potaknutu tučnjavom hrvatskih i srpskih navijača na Australian Openu, ne mogavši se iščuditi kako je moguće da do nečeg takvog dođe na tolikoj udaljenosti od ovih krajeva.
Kad je riječ o njegovoj knjiz ‘Čudo u Poskokovoj Dragi’ napomenuo je kako roman nema nikakve veze sa stvarnošću, već je isključivo plod bolesne mašte.