Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zadrani vlakovima i autobusima krenuli na doček s papom

04.06.2011. 22:00
Zadrani vlakovima i autobusima krenuli na doček s papom


Preko pet i pol tisuća Zadrana, vjernika Zadarske nadbiskupije je vlakom,  autobusima i osobnim automobilima u subotu i u noći sa subote na nedjelju otputovalo u Zagreb na susret s papom Benediktom XVI.
– U Zagrebu će na Hipodromu u nedjelju na svetoj misi koju predvoditi Sveti Otac poimenično biti preko 5.500 vjernika iz Zadarske nadbiskupije, govori don Emil Bilaver, župnik crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije na Puntamici, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora za doček pape  za Zadarsku nadbiskupiju.
– Osim organizirane željezničke kompozicije s 1.000 vjernika, 40 autobusa s oko 2.000 vjernika i privatno u vlastitom prijevozu u Zagrebu je već preko 1.200 mladih. U subotnjoj noći na Trgu bana Jelačića u Zagrebu na bdijenju s papom Benediktom XVI točno ih je 707. A unatoč kiši i jakim pljuskovima oko 500 mladih Zadrana je i ispred Zagrebačke katedrale na Kaptolu, gdje su postavljeni videozid i razglasi, obznanio je don Emil dok okupljeno mnoštvo na željezničkom kolodvoru u Zadru, dok u subotu navečer čeka polazak vlaka Hrvatskih željeznica, vrijeme krati pjevajući vjerske pjesme.
Hrvatske željeznice s polaskom u 19.50 sati osigurale su Zadarskoj nadbiskupiji izvanrednu liniju za prijevoz hodočasnika od 11 vagona koja zadarskim zaleđem prema Zagrebu putuje prvi put nakon 20 godina i stradanja u Domovinskom ratu.
– Postaje prema Zagrebu su Zadar, Bibinje, Sukošan, Debeljak, Galovac,  Prkos, Škabrnja, Nadin, Benkovac, Knin, nabrajao je don Emil Bilaver.
Zahvaljujući dobrim ljudima, Zadarskoj nadbiskupiji i Hrvatskim željeznicama za vjernike iz čitave Zadarske nadbiskupije, povratna  karta je 100 kuna po osobi.
– Vlakom u Zagreb putuje cijela obitelj, supruga Nevija i troje malodobne djeca. Ništa nas nije moglo zaustaviti na zajedničkom, obiteljskom putu. Sveti otac najveći je moralni i vjerski autoritet današnjice, s velikim rusakom na leđima ponosno će Ante Pavić Krasonja iz Sukošana.
Odlazak na zagrebački susret sa Svetim Ocem nije propustila ni Marija Miočev, teta generala Ante Gotovine.
–  Moj Ante je nevin i to svi znaju. Idem u Zagreb kako bi se i tamo pored Benedikta XVI. pomolila za mog, hrvatskog junaka da mu dragi Bog, Gospa i Papa pomognu u što lakšem iščekivanju povratka doma u Pakoštane, rekla je teta Marija dok je ljubila križ sa velike krunice obješene oko vrata.
I Mile Marić iz Gradske knjižnice Benkovac je bio na Željezničkom kolodvoru, sa suprugom je ispraćao djecu i mlade.
– Mladima jednostavno treba Papa. U njemu vide uzor, on je sigurnosti vjere i simbol zajedništva Crkve. Sveti Otac je namjesnik Krista na zemlji, poručio je Marić.
Mladen Jerak iz Debeljaka je uvjeren da će nakon Papinih poruka hrvatskom narodu uslijediti moralni preporod i prosperitet.
– Mi smo u Godini obitelji a tema Papina posjeta je upravo obitelj koja je osnova društva. U vlaku sam s obitelji i sumještanima i neće mi biti teško putovati 10 sati prema Zagrebu i 10 sati u povratku iz Zagreba, tvrdi Jerak koji se prisjeća 1994. godine kad je Papu Ivana Pavla II. na zagrebačkom Hipodromu dočekalo čak milijun vjernika, te 2003. kad ga je na zadarskom Forumu dočekalo preko 100 tisuća vjernika.
Povratak željezničke kompozicije u Zadar predviđen je u ponedjeljak ujutro u 7.08 sati.
– Na susretu sa Svetim Ocem očekujem veliku radost i duhovni mir, tvrdi mladolika Danijela Begović iz Islama Grčkog.