Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Na Ljubljani je pričala priroda…

04.06.2012. 22:00
Na Ljubljani je pričala priroda…


Nakon gotovo sat vremena naše šutnje i potpunog sklada s prirodom, pogledali smo se, shvaćajući da je ovo bio najvažniji Storytelling dosada. Priroda sama ispričala nam je priču, rekla je Bojana Brkić


Na nedavno održanom umjetničkom projektu “Dolazak u baštinu”, činilo se da je već tradicionalni “Storytelling” na Morskim orguljama izostao, no nije bilo tako. Naprotiv, pričanje priča je ove godine, dobilo poseban značaj i održano je na jednom drugom mjestu, mjestu posebne materijalne i duhovne baštine ovoga kraja.
-Ove godine, priča se pričala na drugačiji način. Odlučili smo se odmaknuti od gradske vreve i zvukova Morskih orgulja, što je bilo upravo ono iskustvo koje je nedostajalo a da bi priča o Dolasku u baštinu bila potpuna. Mogli smo čuti nešto što dosad nismo imali prilike čuti, a što se nije trebalo niti pričati već samo osjetiti. Rt Ljubljana djeluje kao granica između čovjeka i prirode, a tu je granicu moguće prijeći iskrenim djetinjim divljenjem i osjećajem poniznosti pred veličinom koja se ispred nas prostire, kaže umjetnička direktorica projekta Bojana Brkić te nastavlja:
-Krenuvši iz Zadra pred suton, umjetnici nisu niti mogli zamisliti kakva ih ljepota čeka. Znali su da ćemo pričati priče koje su dio davnina, a koje želimo prenositi dalje u nastojanju da se ne izgubi spona koja nas veže s precima. No, stigavši na odredište, svi smo jednostavno zanijemili. Ostali smo bez riječi pred prizorom koji se prostirao pred nama. Činilo se kao da se nebo, i more, i kopno spajaju u jednoj točki – u suncu – koje je polako padalo, ljeskajući se na vodenoj površini. Tišina je sve prožela. Odjednom, mogli smo čuti sve, gibanje vjetra, mora i vlati trave. Mogli smo osjetiti kako nas ispunjavaju osjećaji nepatvorene čistoće. A onda su počele pričati ptice. Isprva jedna, dvije, a onda još nekolicina. Zvuk ptičjeg pjeva letio je zrakom sad u ovom, sad u onom smjeru. Činilo nam se da, ukoliko ovaj doživljaj imalo duže potraje, bit ćemo sposobni razumjeti o čemu pjevaju, istaknula je Bojana Brkić koja je inače autorica ovog dijela projekta pod nazivom Storytelling te zaključila:
– Uskoro, sunce je potpuno nestalo. Nakon gotovo sat vremena naše šutnje i potpunog sklada s prirodom, pogledali smo se, shvaćajući da je ovo bio najvažniji Storytelling dosada. Priroda sama ispričala nam je priču.