Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gortanovci Sinovčiću i Uraniju: Dosta nam je strpljenja, dajte nam naš novac!

Autor: Suzana Bandić

04.06.2013. 22:00
Gortanovci Sinovčiću i Uraniju: Dosta nam je strpljenja, dajte nam naš novac!

Foto: Zvonko KUCELIN



Danas u deset sati sastaju se bivši gortanovci s Renom Sinovčićem i Vedranom Uranijom kako bi se dogovorili oko konačne isplate njihovih potraživanja.
– Do sada smo se sastajali i svaki put bilo nam je rečeno da se malo strpimo. E, pa nemamo više strpljenja! Dosta nam je svega. Hoćemo naše plaće za srpanj i kolovoz prošle godine i otpremnine. Oni glasniji i bučniji među nama dobili su sve ili većinu zarađenog novca, a mi koji smo do sada nasjedali na ono “strpite se” ispadamo budale, kaže Milivoj Brcanija, bivši gortanovac, koji je jučer ujutro s 20-ak svojih kolega došao pred sjedište Saveza samostalnog sindikata Hrvatske.
Ogorčene radnike kratko je primio Vedran Uranija, regionalni povjerenik SSSH, koji je još ljetos s osamdesetak gortanovaca krenuo u miran prosvjed i potraživanje iznosa od osam milijuna kuna. Nakon nekoliko dana blokade ulaza u sjedište tvrtke u Hebrangovoj ulici postignut je dogovor prema kojem je Sinovčić, koji je oko šest milijuna kuna bio dužan Gortan građenju, preuzeo radnička potraživanja i uskoro krenuo i s isplatom.
– Ne znamo po kojoj logici su naša potraživanja isplaćivana, ali neki su dobili sve, neki dio plaća i otpremninu, a neki sve plaće dok od otpremnina nisu dobili ni lipe. U međuvremenu dobili smo virmane i potvrde o neisplaćenim plaćama, ali s njima ne možemo ništa jer na računu jednostavno nema novca da bi nas se isplatilo, kaže Zoran Ljoljić, dodajući kako je zanimljivo i da su ugovor potpisali s jednom tvrtkom Vox u vlasništvu Rena Sinovčića, a da im je na virmanima druga tvrtka, konkretno Vox centar d.o.o.
– Mulja nas se s tim papirima i odugovlači s isplatom. Govore nam da se strpimo jer da novca nema. A onda s druge strane doznajemo kako se uredno sve vrijeme “pegla” gortanova kartica na benzinskim crpkama, kaže Josip Fabijanić, dodajući kako to čini bivši dožupan Stanko Zrilić, nedavno prozivan radi sukoba interesa obzirom da je obnašao dužnost dožupana i bio u suvlasništvu i upravi Gortan građenja i Gortan Zadra.
Preostali neisplaćeni radnici Gortan građenja od bivšeg poslodavca potražuju još ukupno nešto manje od milijun kuna, a za nastalu situaciju osim Sinovčića, drže odgovornim i Zdravka Galića te sindikalnog povjerenika Vedrana Uraniju, kojem zamjeraju i to što je sa Sinovčićem bio na listi za Gradsko vijeće Grada Zadra.
– Zbog cijele situacije sumnjamo da sindikat radi protiv nas, jer realno gledajući, ne može nas braniti netko tko surađuje s onim tko nam duguje. Sačekat ćemo još jedan dan, ali ukoliko ne bude isplate slijede sindikalne akcije, poručuju ogorčeni radnici, napominjući kako će nakon današnjeg sastanka znati što im je dalje činiti. Kao prvu akciju najavljuju mirne prosvjede ispred kuća onih za koje smatraju da su ih prevarili.