Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pridraga dobila hotel za – pse

Autor: Velimir Brkić

04.06.2013. 22:00
Pridraga dobila hotel za – pse

Foto: Velimir BRKIĆ



Sveukupna investicija je oko 70.000 kuna, a u kavezima obloženim pločicama i kućicom su trenutačno tri bretonca


U Zadarskoj županiji otvoreni su prvi kavezi za čuvanje pasa. Ukoliko morate na put ili sami niste u mogućnosti posvetiti dovoljno vremena svom psu zbog mnogobrojnih razloga, odsad svog ljubimca možete ostaviti na čuvanje u Pridrazi u zaseoku Klapani, gdje su izgrađena četiri moderna kaveza.
“Kućna” atmosfera
– Inicijativa je potekla od Ive Šerića, pomorskog strojara iz Splita, strastvenog zaljubljenika u pse, poglavito u bretonce, govori Martino Klapan Maćo, tajnik Kinološke udruge Posedarje, na čijem je terenu nadomak obiteljske kuće i podignuta zgrada s četiri kaveza.
Sveukupna investicija je oko 70.000 kuna, a u kavezima obloženim pločicama i kućicom su trenutačno tri bretonca.
– Suradnja sa KU Posedarje i prijateljstvo sa dugogodišnjim predsjednikom Miljenkom Žužom dovelo me u Pridragu kod našeg Maće, strastvenog zaljubljenika u pse ptičare, govori Šerić.
Kako je godišnje dva puta kao pomorac po tri mjeseca na svjetskim morima Šeriću je bio problem naći osobu ili ustanovu za čuvanje svojih ljubimaca.
– Čuvanje pasa nije samo pružanje hrane i vode ljubimcu dok je izvan svog doma. Provođenje kvalitetnog vremena s psom znači miran san vlasnika, kaže Šerić prije fešte upriličene u Klapanovim dvorima u povodu otvaranja kaveza za pse.
– Dok sam na brodu odsad sa sigurnošću znam da će se moj bretonac osjećati opušteno u kućnoj atmosferi, sličnoj onoj na koju je navikao. Dakako, uz uobičajene dnevne rutine koje uključuju približno vrijeme i vrstu prehrane, šetnje te odlazak na lovačke terene, zadovoljno će splitski pomorac.
Naime, uvijek je bila praksa da su lovci dolazili u Zadar i okolna lovišta u lov ili po ocjene i dozvole za svoje pse. Zahvaljujući vrijednim članovima KU Posedarje organizirane su brojne ocjene oblika i rada pasa na lovačkim područjima, baš tamo gdje lovac i njegov pas love.
– Na kinološkim natjecanjima ptice se ne odstrijeljuju već je psi samo “fermaju”, nakon čega “pucači” simuliraju hitce i improviziraju njezino ustrjeljenje kako bi psi mogli pritom u potpunosti iskazati svoje vještine i rad pred sucima, objašnjava donedavni predsjednik Žuža, koji je zajedno s ostalim članovima zaslužan za to da je KU Posedarje danas uspješna i poznata udruga u Hrvatskoj i okruženju.
Psi na sigurnom
Dobar njuh lovački psi dobivaju rođenjem. Pas mora imati određenu oštrinu prema divljači, što se može otkriti u nešto starijoj dobi. Štoviše, pas kvalitetnijeg podrijetla uz potrebno iskustvo na terenu vrlo brzo pokazuje ono što se od njega i očekuje.
– Potreban mu je strog, ali smiren, pouzdan i samouvjeren vlasnik koji umije da postavi jasna pravila ponašanja i granice koje pas mora poštivati. Zbog jakog lovačkog nagona, bretonac voli lutati, pa su u ovako modernim kavezima zaista na sigurnom, ponosno će Marinko Klapan Maćo.
Iako su kavezi prvenstveno otvoreni za Klapanove i Šerićeve pse uvijek će biti slobodan jedan ili dva kaveza za čuvanje pasa drugih vlasnika, poručili su.