Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zašto SDP ne uspijeva okupiti cijelu oporbu?

Autor: Siniša Klarica

04.06.2013. 22:00
Zašto SDP ne uspijeva okupiti cijelu oporbu?

Foto: Marin GOSPIĆ



Pobjeda Božidara Kalmete nad Ivom Bilićem još je jednom pokazala da SDP nije stranka koja ujedinjava sve oporbene struje i stranke u Zadru. Kalmetinih 13.346 naspram Bilićevih 9.453 glasova pokazalo je da niti “ujedinjeni front” ljevice ne može pobijediti jednu od najjačih političkih figura svih vremena u Zadru, Božidara Kalmetu.
Kalmeta je, znajući to unaprijed, odradio jednu “leđero” kampanju bez borbenih govora i napada na protivnike. Izbornom rezultatu je dijelom kumovao znatno manji izlazak birača, 36,35 posto u odnosu na prvi krug kad je glasovalo 40,85 posto. Međutim, kumovala je i nepobitna činjenica da većina od ukupno 65.501 registriranih birača u gradu Zadru nije prepoznala Ivu Bilića kao rješenje za gradonačelnika.
Uveden je relativno kasno ne samo u predizbornu utrku, nego i u političku arenu, kao bankar koji dolazi ne samo iz medijski demonizirane institucije, nego i iz jednog od najomraženijih miljea trenutačno u Europi i svijetu. Tako je Ivo Bilić u izbornu utrku ušao sa značajnim hendikepom koji se ipak odnosi na percepciju koju birači nose o osobi koju nedovoljno dobro poznaju. Kako je SDP-ova akvizicija došla iz banke čije se ime proteže u svim korupcijskim aferama, već na startu je bilo jasno kako je to krivi marketinški potez SDP-a i njegovih patuljastih koalicijskih partnera.
– SDP, kad je bio na vrhuncu popularnosti na nacionalnoj razini, ponudio je nestranačkog kandidata, sposobnog čovjeka koji je ulijevao povjerenje. Nažalost, dvije trećine građana nije izašlo na izbore. Oni koji su izašli, nisu za promjene. To nije pitanje samo za političke stranke. Iako se na to nećemo izvlačiti, na izbore izlaze oni ljudi koji se osjećaju dužni. Oni koji su ostali kod kuće su moralno ubijeni, apatični. Mi smo učinili sve od sebe i bez obzira što smo izgubili, nećemo odustati jer vrijeme za istinu mora doći, kaže prva zadarska SDP-ovka Ingrid Antičević-Marinović.
Predsjednica županisjkog HNS-a kao najveći razlog neuspjehu vidi lošu kampanju koju su vodili koalicijski partneri na razini države, ali ne i na razini Zadarske županije.
– Naravno da ćemo preispitati svoje odnose s SDP-om i sa svim ostalim koalicijskim partnerima. U koalicijskim dogovorima i pregovorima je napravljen najveći kiks. Pokazalo se na rezultatima da je bilo točno ono što je na početku HNS predlagao, a to je da SDP mora stvoriti široku koaliciju na županijskoj razini, pa i s HNS-om i HSS-om. Tad bi bitno različit bio rezultat ne samo u Zadru, nego i u županiji.
Sabolić je dodala da je velika greška bila u tome što je Bilić, iako se u rujnu prošle godine znalo da će biti kandidat za gradonačelnika, uveden prekasno u pretkampanju i kampanju pa se nije na vrijeme upoznalo, ne samo građanstvo, nego i članstvo stranaka s osobom koja do tad nije imala puno utakmica u političkoj areni, niti je bila poznata široj javnosti.