Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Deset doza za ugrize otrovnica i četiri za ugrize crnih udovica

04.06.2016. 22:00
Deset doza za ugrize  otrovnica i četiri za  ugrize crnih udovica


– Vodeći se tim statistikama unatrag desetak godina i pretpostavkama temeljenim na njima mi smo za ugriz crne udvice osigurali četiri doze, a za ugrize zmija otrovnica desesetak. Serum za ugrize otrovnih paukova uvezli smo iz Južne Amerike, a za zmije otrovnice je iz našeg Imunološkog zavoda, kaže dr. Dželalija
Građani ovih dana sve više borave u prirodi – jedni radi relaksacije i ugodnog provođenja slobodnog vremena, a drugi zbog poljoprivrednih radovova. No, kako je ovo ujedno i vrijeme kad se iz svojih  gnijezda izvlače opasni gmazovi i insekti – zmije i pauci, treba imati na  umu da su mogući i ti neželjeni bliski susreti. Naime, na zadarskom području ima i zloglasnih crnih udovica, pauka čiji ugriz može biti i smrtonosan, te poskoka, inače najotrovnijih zmija u Europi.
Bolja educiranost stanovništva
Stoga i ove godine iz Zavoda za javno zdravstvo i Odjela za infektologiju Opće bolnice Zadar pozivaju na oprez.  Ukoliko se ono najgore ipak  dogodi, dr. Boris Dželalija, voditelj Odjela za infektologiju u zadarskoj  bolnici, kaže kako je najvažnije ne dirati mjesta uboda, odnosno ugriza,  već što prije potražiti liječničku pomoć. A u Općoj bolnici Zadar za takve  su slučajeve spremni.               – Evo, već su prvi dani lipnja i mi za sada nemamo  niti jedan slučaj ugriza poskoka, a niti crne udovice. Lani su nam se za  serum protiv ugriza poskoka javila dva pacijenta, a što se tiče crne udovice, već tri godine nismo imali niti jedan slučaj. Razlog je bolja educiranost stanovništva, kako lokalnog, a tako i gostiju koji u ovo vrijeme borave na našem području. Ljudi viđaju i poskoke i crne udovice, no prisutan  je oprez i oni ih uspijevaju izbjeći tako da je štetnih posljedica sve manje,  ističe dr. Dželalija dodajući kako se pozitivni trend bilježi posljednjih desetak godina.               
– Prosječno, unatrag desetak godina, mi smo imali i za zmije i pauke  po tri do pet slučajeva tijekom sezone, a 2008. godine čak osam. Posljednji slučaj ugriza crne udovice dogodio se 2011., prisjeća se dr. Dželalija  izražavajući ujedno nadu da će situacija i ostati takva kakva jest. No ipak,  u zadarskoj Općoj bolnici pripremili oba protuotrova.
Poskok u Jovićima
– Vodeći se tim statistikama unatrag desetak godina i pretpostavkama  temeljenim na njima mi smo za ubod crne udvice osigurali četiri doze, a  za ugrize zmija otrovnica  desesetak. Serum za ugrize otrovnih paukova  uvezli smo iz Južne Amerike, a za zmije otrovnice je iz našeg Imunološkog zavoda. Riječ je o ranijim zalihama koje su retestirane pa razloga  za paniku zaista nema, zaključuje dr. Dželalija.
Posljednji slučaj ugriza poskoka na zadarskom odručju dogodio se u  mjestu Jovići gdje je 64-godišnja žena na ovu opasnu otrovnicu naišla  svega 20-tak metara od svoje obiteljske kuće. Žena je na njoj već poznatoj lokaciji krenula brati gljive, no zmija koja se nalazila na grani grma ispod kojeg su gljive rasle osjetila se ugroženom i ženu ugrizla za prst. Budući da je odmah zatražila liječničku pomoć, sve je sretno završilo, a ona  je nakon dva dana otpuštena kući. Kako nam je sama ispričala, zmija ju  je ugrizla za palac ruke, no zbog pravovremene reakcije otrov se nije  proširio pa je samim time izbjegla i vrlo neugodne, jake bolove. A ti bolovi kod ugriza crne udovice još su intenzivniji. Njezin ugriz je gotovo bezbolan pa katkad prođe i neopaženo, no posljedice su vrlo bolne. Prvo se  ukaže crveni otok na mjestu ugriza, a potom se javljaju jaki i bolni grčevi  mišića oko mjesta ugriza, koji se potom šire na grupe većih mišića i cijelo  tijelo.