Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Gastro stol donio mirise i okuse cijele Hrvatske

04.06.2016. 22:00
Gastro stol donio mirise i okuse cijele Hrvatske


Pred oko 10.000 posjetitelja u petak navečer u srcu Dalmacije u Biogradu na Moru hrvatski ministar turizma Anton Kliman otvorio je jedanaestu po redu spektakularnu manifestaciju Gastro stol 2016., kojom se tradicionalno obilježava početak glavne turističke sezone.
– Ovakav jedinstveni, veličanstveni turistički šušur, kakav je večeras ovdje u Biogradu na Moru, učinkovita je formula s kakvom treba započeti glavnu turističku sezonu. Neka bude ovako šareno, veselo i bez ikakvih briga, rekao je ministar Kliman.
Na velikoj pozornici u ribarskoj luci s njime su bili slovenski kolega Zdravko Počivalšek, gradonačelnici Biograda i Osijeka, Ivan Knez i Ivan Vrkić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Stipe Knežević, osječki dožupan Željka Kraljičak, gradonačelnici prijateljskih gradova iz Slovenije i Makedonije.
– Nažalost, znam da vam je političara puna kapa, ali morate živjeti s nama. Mi vam političari samo stvaramo brige, ali sam uvjeren da ćete ovih tri dana feštati i zaboraviti ono što se danas događa u hrvatskoj politici, poželio je ministar te nastavio:
– Vjerujem se da ćemo vam u skoroj budućnosti upriličiti dobre trenutke. Sada dajte svi sebi na odušku u ovakvom lijepom ambijentu i prelijepom gradu, poručio je Kliman te uz najbolje želje za uspješnu turističku sezonu proglasio Gastro stol otvorenim.
Jedinstveni gastro spektakl na Jadranu, Gastro stol 2016 – Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora, već 11. godinu zaredom zajednički organiziraju Grad Biograd na Moru, Turistička zajednica i Sekcija ugostitelja. Nakon svečanog defilea biogradskom rivom i program otvaranja trodnevne manifestacije tisuće nazočnih moglo je na pet punktova kušati besplatnu hranu ili kupiti ponešto sa čak 300 štandova.
Na ovoj trodnevnoj manifestaciji osjeti se i doživi cijela Hrvatske kroz mirise i okuse bogate gastro ponude, zvuk folklora te sliku izvornog hrvatskog suvenira. Svaki proizvod sa sobom nosi povijest područja iz kojeg dolazi.
– Na Gastro stolu nema čega nema, ponuda je baš “paf”. Ljudi se prepuštaju šušuru, mirisima, okusima i uz glazbene ritmove razdragano plešu i pjevaju zaboravljajući na svakodnevne brige i poteškoće, zadovoljno će Knez.
Dok su na glavnoj pozornici u ribarskoj luci, te onoj kod Gradske uprave, na pozornici nastupale klape Rišpet i Bunari, jedinstveni Kočani orkestar iz Ohrida i drugi, na glavnom mulu priređen je gastro show u velikom šatoru s kuhinjom na kojemu su pet sljedova od tune pripremali masterchefovi David Skoko, Veljko Barbieri i Dragan Jovanović te Mirko Poljak, Marin Banović, profesori i učenici Srednje škole Biograd.
Mažoretkinje, limene glazbe, folklorne i pjevačke skupine iz desetaka gradova i inozemstva prodefilirale su među kilometarskim stolovima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i međunarodnih biogradskih partnera na kojima su stajale delicije, radovi vrijednih ruku, izvorni proizvodi. Tu je Vrana iz Jankolovice s fritajom od 2.400 jaja, za koju brinuo Paulo Mateljan, kuhar iz zadarskog hotela Bastion, biogradski ugostitelji, Jadranka Šarić iz TO Školjka, kuhari Ilirije, legendarna teta-odgajateljica Marica Tolić s rukotvorinama, Zadrani Nada i Branko Budanko sa suvenirima od školjaka, biogradski lovci i folkloraši, Udruga Nada, Gastronomska udruga Družba Pivčeva Kala iz Opuzena, poljički soparnik…
Trodnevni Festival se zatvara večeras u 22 sata, a dotad je pored izložbeno-prodajnih štandova predviđen bogat program.