Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nova rasvjeta efektna, štedljiva i sigurna (za ljude i labradore)

04.06.2016. 22:00
Nova rasvjeta efektna, štedljiva i sigurna (za ljude i labradore)


Materijal od kojeg je rađena rasvjeta je od nehrđajućeg inoksa, za morsku namjenu. Išlo se maksimalno na sigurnost i trajnost, istaknuo je projektant Duško Kuzmanić


Foša je napokon dočekala dan s novom LED rasvjetom. Nakon dovršetka radova zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, u pratnji zamjenika Zvonimira Vrančića, predsjednika Gradskog vijeća Živka Kolege, pročelnika Darka Kasapa i Ivane Vanjak, te projektantom Duškom Kuzmanićem obišao je rasvijetljenu Fošu i izrazio zadovoljstvo dovršetkom ovog projekta.
– Ovo je praktički novi projekt s novom tehnologijom, još jedan koji će dati novi izgled zadarskim ljepotama. Drago mi je da je to sad praktički na početku turističke sezone. Nastavit ćemo dalje, prema onom našem projektu, od mosta prema trgu, pa od Trga Petra Zoranića do Gospe od Zdravlja, rekao je zadarski gradonačelnik.
Zbog vremenskih neprilika, odnosno puno kišnih dana, radovi na postavljanju nove LED rasvjete u zadarskoj lučici Foša kasnili su nekoliko dana, no nije došlo u pitanje njeno postavljanje do početka sezone. Podsjetimo, ovo je drugi put da se ovdje postavlja rasvjeta. Nakon prvog osvjetljavanja u 2009. godini četiri godine kasnije, 2013., dogodio se incident sa strujnim udarom u kojem je usmrćena labradorica jedne prolaznice, pa je gradska vlast odlučila ugasiti svjetla dok se ne pronađe sigurnije rješenje.
– U ovom slučaju radi se o izvorima svjetlosti s daleko većom trajnosti. Materijal od kojeg je rađena rasvjeta je od nehrđajućeg inoksa, za morsku namjenu. Išlo se maksimalno na sigurnost i trajnost, te na efekt koji je zadovoljavajući. To su bazenski kabeli, gumeni, pokositreni, koji mogu ići ispod mora, kazao nam je Duško Kuzmanić, projektant i nadzorni i inženjer. Kazao je kako su izvođači vrhunski odradili posao, pazeći pritom da se izbjegne svjetlosno onečišćenje, te su reflektori upereni prema bedemima.
Za napajanje lampi koristi se napon od 24V, pa će potrošnja struje biti dva i pol puta manja nego do sada. Postavljeno je ukupno 200 lampi, a predstavnici gradske vlasti i okupljeni novinari mogli su posvjedočiti kako je konačni rezultat – spektakularan.