Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Predstavili glazbu, ples i gastronomiju

04.06.2016. 22:00
Predstavili  glazbu, ples i  gastronomiju


– Dizano tijesto je slovenski specijalitet i utjecaj bečke gastronomije, pojasnila je Katarina Bezić, koja je pojasnila zbog čega su se Slovenci u Zadru pokazali kao nacionalni majstori dizanih tijesta
Mnoštvo mirisa, okusa, ali i zvukova obilježilo je subotu na  Trgu pet bunara. Tamo se, naime, održao program obilježavanja  Međunarodnog dana kulturne raznolikosti, na kojem se okupilo 10 nacionalnih manjina. One su javnosti predstavile svoje nacionalno naslijeđe, počevši od glazbe, plesa pa do gastronomije.
Albanska, bošnjačka, češka, mađarska, makedonska, poljska, slovačka, slovenska, srpska i talijanska zajednica predstavile su se tradicionalnim pjesama, plesovima i jelima, a od manjina prisutnih u Zadarskoj županiji nedostajali jedino pripadnici crnogorske nacionalne  manjine, koji ove godine zbog tehničkih razloga nisu bili u mogućnosti  prisustvovati.
Obilježavanje Međunarodnog dana kulturne raznolikosti i ove godine  organizirala je  Koordinacija nacionalnih manjina Zadarske županije.   Već čitavo desetljeće u Radnoj skupini nacionalnih manjina  surađuju  nacionalne manjine prisutne u Zadarskoj županiji – albanska,  bošnjačka, crnogorska, mađarska, makedonska, slovenska, srpska i talijanska. Ove godine pridružili su im se češka, poljska i slovačka nacionalna manjina.
Okusni pupoljci
Program je bio podijeljen u dva dijela – u prvom kroz plesove i pjesme upoznavala se  kulturna i umjetnička baštinu, dok je drugi dio namijenjen okusnim pupoljcima. A tu je uistinu bilo pravih putovanja u  različite nacionalne kuhinje. Kadaif, baklava, tulumbe, pita s koprivom,  gravče na tavče bila je gastro ponuda Makedonije. Talijani su tradicionalno na svom stolu imali sve oblike tjestenine, dok je srpska nacionalna manjina bila daleko najjača u narescima i rakiji. Slovenci su se pokazali kao nacionalni majstori dizanih tijesta.
– Dizano tijesto je naš specijalitet i utjecaj bečke gastronomije, pojasnila je Katarina Bezić.
Tri leqe, sutlijaš, gurabije, krljana… imena su nacionalih jela Albanije.  Sve to moglo se isprobati i u subotu na Trgu pet bunara, dok je odmah  pored u hladu čekalo pivo iz ponude češke i slovačke nacionalne manjine.
Nastup Zadrana iz vrtića Pinocchio
U kulturno-zabavnom programu prvi nastup imali su mališani iz talijanskog dječjeg vrtića Pinocchio. Uslijedila je potom poljska Kulturna  Udruga ”Morsko oko”, koja je donijela djelić poljske kulture u izvedbi  dječjeg folklornog ansambla ”Przygoda”. Nastupili su i Srpsko kulturno  društvo „Prosvjeta”, Glazbeno-instrumentalna sekcija Makedonskog  kulturnog društva „Biljana” iz Zadra, slovenski tamburaški orkestar  Kulturno-umjetničkog društva „Oton Župančič” iz Artiče, plesna grupa  Čardaš iz Novog mađarskog centra Split, folklorna sekcija Bošnjačke  nacionalne zajednice Zadarske županije i KUD „Hasan Mujezinović” iz  Cazina.
Posljednji nastup danas pripao je albanskoj nacionalnoj manjini i  folklornoj grupi  „Ilirija” iz Zadra.