Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Publika velikim pljeskom nagradila narodna kola, ples i zvonku pjesmu (FOTOGALERIJA)

04.06.2017. 22:00
Publika velikim pljeskom nagradila narodna kola, ples i zvonku pjesmu (FOTOGALERIJA)


U povodu svog prvog rođendana KUD Sveti Ante mjesto Drage je održalo 1. Smotru folklora Drage 2017. Pokrovitelji su Općina Pakoštane i Turistička zajednica, a manifestaciju je blagoslovio župnik don Thomasa Vargasa.
Pod voditeljskom palicom Igora Jelinića Tota na prvoj smotri su nastupili KUD-ovi: Kloštar iz Kloštar Ivanića iz zapadne Moslavine, Vrana iz Vrane, Pakoštane iz Pakoštana te domaćin KUD Sv. Ante, koji su za svoj nastup, kola, ples i zvonku pjesmu dobile velike aplauze velikog broja nazočnih na Pijacalu u centru Draga.
– Nošnja se šiva uz pomoć Općine Pakoštane, načelnika Milivoja Kurtova i općinske Turističke zajednice predsjednice Danijele Vulin, koji nas svesrdno podupiru, kazala je Bosiljka Stojanov, predsjednica KUD- a, koji broji 50-ak članova.
Dopredsjednik je Goran Barešić, a tajnica Nada Stojanov. Glazbeni dio vodi etnomuzikolog, prof. Jordanko Miloša, ravnatelj OŠ Biograd, a plesni dio licencirani voditelj i koreograf Ivan Baričić iz Sv. Filip i Jakova.
– Dosad na nastupima nikad nismo osramotili naše Drage. Mi smo u KUD-u poput jedne velike, složne obitelji, ponosno govori Stojanov.
Smotru je Dragarskim kolom otvorio domaćin uz dvije pjesme: Kad uveče ja iden iz bara i Dok san bila u majčinom dvoru. U svom drugom izlasku plesali su uz pjesmu Otkuda si divo.
Potom je na betonski podij kod Stare gusterne na Pijacalu izašao KUD Kloštar iz Klošar Ivanića, koji ima tradiciju dugu 20 godine i nastupe na najvažnijim hrvatskim smotrama i u inozemstvu. Uz pratnju tamburaša prikazali su koreografiju pod nazivom Djevojčica vodu gazi i Po gorici tužna ptica, popraćenih klošarskom polkom i urnebesnim drmešom.
Folkloraši iz Vrane su ponosni na sedam godina postojanja i na svoju izvornost te su prikazali gotovo do savršenstva uvježbanu scensku koreografiju Kako se u Vrani prosila cura. Susjedi iz Pakoštana žitelje Draga, goste i turiste podigli su na noge fascinantnom izvedbom Korčulanskog kola.
Potom se uz bogat stol i pjesmu druženje nastavilo u Oazi mira, gdje su mnogi dočekali zoru.