Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Danas potvrda premijerke

Autor:

04.07.2009. 22:00
Danas potvrda premijerke

Foto: Filip BRALA



Sabor će na današnjem zasjedanju gotovo sigurno potvrditi Jadranku Kosor za predsjednicu nove Vlade koja se formira nakon ostavke dosadašnjeg premijera  Ive Sanadera. Dosadašnja vladajuća većina od 83 zastupnika ostat će na okupu bez  obzira što njeni članovi imaju  brojne i različite dodatne zahtjeve novoj premijerki. Najjači  HDZ-ov  koalicijski partner  HSS još uvijek nije unutar sebe odlučio hoće li prihvatiti  poziciju potpredsjednika Vlade i ustupiti resor poljoprivrede hadezeovcu Petru  Čobankoviću. Oko toga još  uvijek nije postignuto suglasje  unutar ove stranke jer veliki  dio članstva HSS-a smatra da  je besmisleno njihovo sudjelovanje u Vladi ako nemaju  svog čovjeka da vodi resor poljoprivrede.
– To vam je kao da u neku  Vladu primjerice uđe Zelena  stranka koja se onda ne bi  bavila zaštitom okoliša, rekao  nam je jučer jedan od čelnih  ljudi HSS-a koji se protivi  odustajanju stranke od poljoprivrednog ministarstva. HSS  i HDZ očekuju i teški razgovori oko proračunskih ušteda vezano za poticaje.
Manjinski zastupnici, njih  osmero, susrest će se s Kosor  danas ujutro prije saborske  sjednice i tom će prilikom od  nje tražiti da se izjasni o tome  kako gleda na sporazume koji  je svaki od njih krajem 2007.  potpisao s ondašnjim premijerom Ivom Sanaderom.
Jedan od zahtjeva manjinaca bit će i uvođenje dvostrukog  pravo glasa, a trojica zastupnika SDSS-a tražit će, osim  razgovora o programu Vlade i  njhovom pojedinačnom sporazumu, i pojačavanje pozicije  njihovog potpredsjednika  Vlade Slobodana Uzelca.
Za Vladu će glasati i Silvano  Hrelja (HSU) koji će Vladu  podržavati sve dok se ne dira u  stečena prava umirovljenika,  te dvojica zastupnika  HSLS-a.