Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vječna borba vampira i vukodlaka nastavlja se i dalje

Autor: Valentina Mlađen

04.07.2010. 22:00
Vječna borba vampira i vukodlaka nastavlja se i dalje


U trećem nastavku planetarno popularnog serijala Sumrak, snimljenog prema romanima Stephanie Meyer, Bella i Edward ponovno su zajedno, ali njihovoj vezi prijeti nova sila: zla vampirica koja želi svoju osvetu. Dok se nastavljaju opasne bitke između vampira i vukodlaka, Bella će biti prisiljena birati između svoje prave, istinske ljubavi Edwarda i prijateljstva s Jacobom. Ali, postoji još jedan izbor s kojim će Bella biti suočena: smrtnost ili besmrtnost?
Nakon što je filmska verzija “Mladog mjeseca” izazvala oprečne reakcije kritičara i publike, oni koji su vidjeli “Pomrčina” kažu kako je to najbolji film serijala do sada. Jedina veća zamjerka filmu je dužina pa tako većina kritičara smatra kako bi 15 do 20 minuta kraći film bio puno zanimljiviji publici.
Središnji element zapleta filma razvoj je ljubavnog trokuta Edward – Bella – Jacob. U prve dvije trećine filma redatelj David Slade uglavnom razrađuje ljubavnu priču na način kojeg se ne bi posramile ni najbolje sapunice. Za razliku od prva dva filma ovaj put priča obiluje s manje patetike, a nešto više sadržaja. Velika pažnja je posvećana dvoma članovima Edwardove obitelji, Rosalie (Nikki Reed) i Jasperu (Jackson Rathbone). Kritičari ističu kako upravo flashbackovi Rosalie i Jaspera pripadaju među glumački najjače scene u filmu, a posebno je otkriće nastup atraktivne Nikki Reed, koja u svojoj velikoj sceni pokazuje sasvim pristojan glumački potencijal.
Osim za romantičare u filmu se konačno našlo i nešto pristojne akcije, pa tako prvi put, osim prepirki vidimo pravu borbu između vampira i vampira te vampira i vukodlaka. Ono što u filmu iznenađuje je i doza solidnog humora kojim je začinjen.
U ovom trećem dijelu pojavljuju se i neki novi glumci, a neki stari su sada došli u prvi plan. Tako se s većom ulogom pojavljuje stara neprijateljica Victoria (Bryce Dallas Howard), a u sagu nakratko ulaze i novi likovi poput novostvorenih vampira Rileya (Xavier Samuel) te Bree (Jodelle Ferland), a na strani vukodlaka i prva žena Leah Clearwater (Julia Jones).
 


Ekipa iza filma


Uloge: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Bryce Howard, Jodelle Ferland, Jack Huston, Ashley Greene
Režija: David Slade
Scenarij: Melissa Rosenberg
Producenti: Wyck Godfrey, Greg Mooradian, Karen Rosenfelt