Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bogata ponuda autohtonih gastro delicija

Autor: Velimir Brkić

04.07.2010. 22:00
Bogata ponuda autohtonih gastro delicija

Foto: Velimir BRKIĆ



Benkovac posljednjih mjesec i više dana nikako ne posustaje. Nakon velikoga šušura proteklih tridesetak dana, Benkovac je spremio novu veliku dvodnevnu manifestaciju. U sklopu manifestacije Vinfest Benkovac 2010. u subotu je održana “Bukara Benkovac”, jedinstvena promocija gastro ponude te svih posebnosti i bogate baštine Bukovice, Ravnih kotara i šire regije. Organizator manifestacije bio je Grad Benkovac i Turistička zajednica Grada Benkovca uz potporu Obrtničke komore Zadar, Hrvatske gospodarske komore i Turističke zajednice Zadarske županije.
Benkovačka “Bukara” uz pjesmu, koja je odjekivala sa svih strana, mamila je u subotnje predvečerje i noć na Šetalište kneza Branimira u samom središtu Benkovca nekoliko tisuća zadovoljnih posjetitelja. Pored bogate ponude raznovrsnih autohtonih gastro delicija održana je i prezentacija starih izvornih zanata te pjesama, plesova i običaja za što je bilo zaduženo preko 20 KUD-ova iz cijele Zadarske županije predvođenim domaćim KUD-om Branimir i neumornom Ksenijom Čirjak.
Benkovačka šetnica bila je prava mala tržnica viđenih i kušanih delicija te ostalih proizvoda. Uz nagrađena vina s Vinfesta brojni degustatori mogli su “do mile volje” isprobavati domaće vino i rakiju, suhe smokve, pršut, sir, domaći kruh ispod peke, prisnac, fritule… Ispeklo se i desetak kašeta srdela. Bio je to dašak iskonske Dalmacije.
– Cilj nam je približiti ovaj prostor svim ljudima u regiji te ih upoznati sa svim posebnostima i bogatstvima našeg kraja, na putu turističke valorizacije zadarskog zaleđa u čemu Grad Benkovac i općenito prostor Bukovice i Ravnih kotara treba prednjačiti, istaknuo je Vanja Čvrljak, direktor benkovačke Turističke zajednice.
Na Vinfest Benkovac 2010. “Bukara Benkovac” svoje proizvode predstavilo je gotovo 50 izlagača, od tvrtki, udruga i pojedinaca do brojnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.
– Najvrjednije u ovoj manifestaciji, zapravo je izazov kojem su se odazvali manji proizvođači koji su pronašli ili tek žele pronaći način kako preživjeti na zahtjevnom tržištu u ovom teškom vremenu, kako zaposliti vlastitu obitelj i kako zaraditi, istaknuo je gradonačelnik Branko Kutija.
U subotu je u Benkovcu zaista bila prava fešta od ića i pića, za pamćenje. Benkovac postaje istinski centar gastro i etno događanja u Zadarskoj županiji i šire.