Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

I građanima omogućen otpis ili otplata poreznog duga u ratama

04.07.2012. 22:00
I građanima omogućen  otpis ili  otplata poreznog duga u ratama


Riječ je primjerice o dugovima za najam, carinama u poljoprivredi, prekršajnim kaznama, koncesijskim naknadama, ali i komunalnim naknadama i ostalim davanjima
Nakon što je  posebnim zakonom regulirala obročnu otplatu poreznih dugova i dugova za neisplaćene doprinose Vlada, Vlada je jučer donijela uredbu po kojoj građani i tvrtke mogu zatražiti i obročnu otplatu, odgodu plaćanja ili čak i otpis duga za ostala davanja državi što ih nisu platili na vrijeme. Riječ je primjerice o različitim dugovima za najam, carine u poljoprivredi, prekršajnim kaznama, koncesijskim naknadama, ali i komunalnim naknadama i ostalim davanjima koja građani i tvrtke plaćaju lokalnoj i regionalnoj samoupravi.
Što se tiče građana koji se odluče tražiti reprogram ili odgodu plaćanja  taj će se zahtjev odobriti ako država ili lokalna vlast utvrde da bi naplata u cijelosti bila neprimjereno opterećenje za dužnika a obročna otplata ili odgoda bi poboljšale njegove sposobnosti da na kraju plati svoje obveze.  Odgodu ili reprogram duga mogu tražiti građani koji primaju bilo koji oblik socijalne pomoći i ako njihov mjesečni dohodak po članu kućanstva nije veći od 3.326 kuna. 
Tvrtke mogu tražiti odgodu ukoliko su podmirili sve porezne dugove i nisu isplaćivale dividendu. Što se tiče otpisa duga, građani ga mogu zatražiti ako primaju socijalnu pomoć, dohodak im po članu obitelji ne prelazi 1.663 kune, i obitelj nema riješeno stambeno pitanje.
Uredbom je propisano i to da ministar financija može odobriti reprogram ili odgodu plaćanja duga do milijun kuna, a otpis do najviše 50 tisuća kuna.
Ni lokalna vlast, ni Ministarstvo financija ne mogu odobriti otpis duga za građane iznad deset tisuća kuna te za tvrtke iznad 50 tisuća kuna ukoliko  Državno odvjetništvo prije toga nije ocijenilo da naplata nije izvjesna, odnosno da ni pokretanje tužbe nema svrhe.
Vlada je odlučila i da menadžeri u sportu više neće moći biti  u upravama sportskih klubova, ali ta zabrana odnosit će se i na sve osobe koje  imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere i na temelju tih ugovora imaju pravo na dio prihoda, jer takvi aranžmani odgovaraju poslovima menadžer u sportu.
– Ukratko, menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih klubova niti sportskih saveza, pojasnio je  ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.  Novi zakon o sportu propisuje i da je sport  djelatnost od posebnog državnog interesa, a uvodi se i sportska inspekcija.
Kako smo već i najavili Vlada je odlučila da se od 15. srpnja trošarine vraćaju na staro, odnosno da rastu za 15 lipa, što će državi do kraja godine donijeti dodatnih 177,7 milijuna kuna. Vlada je potvrdila i odluke kojima svoja potraživanja u Jadranu iz Crikvenice kroz stečajni postupak pretvara u udio. Odobren je i početak privatizacije Uljanika kroz radničko dioničarstvo.