Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Modrić: Bilić je ostavio dobru bazu za budućnost, a Štimac ima karizmu

04.07.2012. 22:00
Modrić: Bilić je ostavio dobru bazu za budućnost, a Štimac ima karizmu


O Štimcu kao treneru ne znam mnogo jer ga na takav način nisam imao priliku upoznati. Riječ je o velikom igraču koji ima karizmu i sve predispozicije za biti dobar trener
Ništa Tottenham, ništa Real, Luka Modrić nije odbio razgovor za Zadarski list, uz napomenu da o nastavku svoje klupske karijere ne želi razgovarati. Iako o njegovom “odlasku” u Real valjda svi imaju neko mišljenje, koje često i javno iznose, Luka je potpuno miran.
– Na odmoru sam u svom gradu sa svojom obitelji i bit ću tu još dva i pol tjedna. Kada je riječ o tome gdje ću igrati sljedeće sezone to je tema o kojoj ne bih razgovarao – rekao je Modrić koji je na razgovor došao u društvu Marka Oštrića, svog kuma i nekadašnjeg suigrača iz Zadra. Dakle, kao primarna tema ostalo nam je Europsko prvenstvo na kojem je Hrvatska ispala u skupini. Četvrtfinale nismo vidjeli, ali smo vidjeli dosta dobru Hrvatsku, toliko dobru da je javnost vrlo blagonaklono gledala na to da u Poljskoj zapravo nismo ostvarili cilj.
– Naš je cilj bio prolazak skupine, to smo govorili i prije Eura i od toga ne bježimo. Činjenica jest da smo ispali prije četvrtfinala tako da ne možemo reći da smo se potpuno zadovoljni vratili kući. Međutim, ponosni smo kako smo igrali u najtežoj ili jednoj od najtežih skupina. Iza nas je jako dobar turnir i to je razlog za djelomično zadovoljstvo.
Plasman Španjolske i Italije, naših konkurenata iz skupine u finale, potvrda je kvalitete protivnika koje je Hrvatska imala.
– Nažalost, ono što smo pokazali nije bilo dovoljno za četvrtfinale, koje smo igrama zaslužili. S druge strane, kod nas ima milijun stručnjaka koji uvijek imaju nešto reći i koji sve znaju. A nije uvijek tako i zato neke stvari treba gledati iz malo šire perspektive.
Zalog za budućnost
Hrvatska je nastup u Poljskoj počela onako kako se i nadala, pobjedom protiv Irske.
– Najvažnije nam je bilo pobijediti prvu utakmicu i to smo uvijek isticali. Nakon utakmice s Ircima uz pobjedu bilo nam je jako važno i to da smo tri boda osvojili odličnom igrom. To je bila potvrda da i u utakmicama s Italijom i Španjolskom možemo dosta toga napraviti.
S Italijom smo osvojili bod. Jesmo li mogli sva tri?
– Naravno da smo mogli, ali s Talijanima smo odigrali najlošije poluvrijeme na Euru. Na to su nas natjerali Talijani koji su igrali odlično. Uostalom, u izjavama su Talijani govorili o tome da im je to bilo jedno od najboljih 45 minuta u posljednje vrijeme. I s tako lošim poluvremenom uspjeli smo se vratiti, izjednačili smo, a vjerujem da je utakmica još malo potrajala da bismo i pobijedili. Tu se pokazao naš karakter, da smo se u drugom poluvremenu uspjeli izdići iz sivila koje smo pokazali u prvih 45 minuta.
Je li Hrvatska s Talijanima previše igrala na sigurno?
– Igrali smo s dva napadača tako da nema govora o tome da smo igrali zatvoreno ili da smo se prepali protivnika. Jednostavno, poklopila se njihova sjajna i naša vrlo loša igra.
Sa Španjolskom smo utakmicu počeli s jednim napadačem.
– Željeli smo sa Španjolcima odigrati onako kako je to napravila Italija u prvoj utakmici u našoj skupini. Talijani su tako postavili igru da su izvukli bod, a mogli su i pobijediti. U finalu su igrali drugačije, zapravo otvorenije i vidjeli ste kako su prošli.
Navijači iz dvoboja sa Španjolskom pamte priliku Rakitića, pa nedosuđene jedanaesterce nad Mandžukićem i Ćorlukom…
– Znali smo da ćemo protiv Španjolske imati dvije, tri šanse i da ih moramo iskoristiti. Šanse su nam se otvorile, ali ih nismo iskoristili i u tome je poanta našeg poraza. Naravno, i ti prekršaji za jedanaesterac. Da smo dali gol ne vjerujem da bi Španjolci uspjeli izjednačiti. Ovako kada smo krenuli po vodstvo oni su zabili i sve je bilo gotovo. Na kraju ono što smo odigrali u Poljskoj potvrda je toga da ova reprezentacija ima dobru podlogu za budućnost. Većina igrača je u najboljim godinama i nema razloga ne nastaviti ovako dobrim igrama, ili igrati još bolje.
Bilić je mnogo dao
Kada je riječ o budućnosti u njoj više nema mjesta za Slavena Bilića i njegov stručni stožer. Nakon šest godina na klupi Hrvatske Bilić i društvo našli smo novi posao u moskovskom Lokomotivu.
– Ovaj Euro je još jednom pokazao koliko mi kao igrači cijenimo Bilića i ono što je dao reprezentaciji. Dosta se polemiziralo o tome je li Bilić trebao prije Eura objaviti odlazak u Lokomotiv, ali pokazalo se da takvo što nije imalo nikakav utjecaj na našu igru. Biliću možemo biti zahvalni za ono što je napravio za Hrvatsku, ali i za nas igrače pojedinačno.
Igor Štimac formalno još nije Bilićev nasljednik, ali jasno je da će nekadašnji “vatreni” postati novi izbornik.
– O Štimcu kao treneru ne znam mnogo jer ga na takav način nisam imao priliku upoznati. Riječ je o velikom igraču koji ima karizmu i sve predispozicije za biti dobar trener. Smatram da bismo s njim trebali nastaviti na tragu onog što je Bilić ostavio ovoj reprezentaciji. To je sve što za sada mogu reći, a ostalo će se pokazati već u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.
Robert Prosinečki je u jednoj dnevnoj novini izjavio da će “Hrvatska brzo žaliti za Bilićem”. Slažete li se s “velikim žutim”.
– Volio bih da tako ne bude jer će to značiti da nas ne ide rezultat. Međutim, s ovom izjavom se slažem utoliko što se stvorila atmosfera, posebno nakon poraza od Grčke u kvalifikacijama za EP, da svi jedva čekaju Bilićev odlazak. To se tada nije dogodilo i danas je očito da je dobro što je tako ispalo. U tome što će biti sutra ne mogu govoriti, ali stojim iza toga da je Bilić dao mnogo toga reprezentaciji.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU