Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Nismo lovili zečeve na prostoru vojnog aerodroma u Zemuniku!

04.07.2012. 22:00
Nismo lovili zečeve  na prostoru vojnog aerodroma u Zemuniku!


Šestorica muškaraca u dobi od 30 do 58 godina optužena su da su u prosincu 2008. godine lovili zečeve na području koje nije lovište, unutar vojnog aerodroma u Zemuniku u koji su ušli kroz otvor na žičanoj ogradi
 
Zbog optužbi za krivolov na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjela su šestorica muškaraca u dobi od 30 pa do 58 godina, no njima je odmah nakon čitanja optužnice odgođeno suđenje kako bi se cijela “priča” provjerila s pravne strane .
 Njima se naime, već sudilo zbog tog krivolova i to na zadarskom Prekršajnom sudu.
Pokazalo se kako su žalbu na rješenje Prekršajnog suda prema kojem su za počinjeno djelo trebali platiti kaznu u visini od četiri i pol tisuće kuna, od optužene šestorice, potpisala petorica. Najprije su svi redom izjavili kako to na rješenju nisi njihovi potpisi. No, kada im je sudac Domagoj Kurobasa pojasnio kako to znači da bi im presuda Prekršajnog suda trebala biti pravomoćna i da je to – to, predomislili su se i sva su šestorica potvrdila kako jesu potpisali žalbu na rješenje.
Ali, onda je opet nastao problem jer jedan od njih, onaj za kojeg se utvrdi da nije potpisao, nema pravo na ponovno suđenje pred Općinskim sudom, već mora „iskeširati” četiri i pol tisuće kuna.
Veljko Bubić (55), umirovljeni pukovnik HV-a i bivši zapovjednik prve bojne 112. brigade, pojasnio je potom kako su za žalbu u vrijeme dok je slučaj još bio na nižem sudu oni angažirali odvjetnika Rikarda Perkovića te da su sigurni kako su svi žalbu i potpisali. To su potvrdili i njegovi prijatelji, suoptuženici Dragan Marušić (45), Nediljko Pinčić (54), Tomislav Šare (48), Dragan Marušić (58) i Marko Marušić (30). 
Šestorica muškaraca optužena su da su 28. prosinca 2008. godine naoružani lovačkim puškama i s dva lovačka psa kroz ogradu vojnog aerodroma u Zemuniku ušli u prostor pod nadležnošću 93. zrakoplovne brigade te tamo planirali loviti zečeve iako su znali kako je to protuzakonito te da taj ograđeni prostor nije lovište. Državno odvjetništvo zatražilo je da ih se kazni s 30 prosječnih dnevnih dohodaka u RH, no šestorica prijatelja tvrde kako nisu krivi. Istaknuli su kako su prvom presudom na Prekršajnom sudu, a nakon što su saslušana dvojica vojnih policajaca s Aerobaze i njihov zapovjednik, bili oslobođeni da bi potom bili novčano kažnjeni.
Suđenje se nastavlja.